Nyíregyháza

2019.08.28. 17:30

Öregbítették a Cantemus hírnevét

A nyíregyházi kórus példakép, de az öröm mellett ez teher is: bizonyítani kell folyamatosan a magas színvonalat.

Vasárnap délután érkezett haza Nyíregyházára Ázsiából, a tíznapos körútról a Cantemus Kórus. Az együttes vezetőjét, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot kértük meg arra, összegezze a Fülöp-szigeteken és a Szingapúrban eltöltött napokat.

Az elvárás töretlen

– Talán még sohasem utaztunk annyit, mint az idei év első felében. Számos fővárosban és világhírű városokban énekelhettünk az elmúlt hónapokban, hadd említsek meg néhány nevet: Hamburg, Párizs, New York, Moszkva, Lisszabon, Manila, Szingapúr. Mindenhol magas színvonalú produkciót nyújtott az énekkar, pedig mindig új összetételű énekkarral utaztam a külföldi szereplésekre. Természetesen a kórustagok között voltak átfedések, de összességében mindig egy új együttesről volt szó, vagyis abban az összetételben még sohasem szerepeltek. A jövőre gondolva ugyanis tudatosan törekszem arra, hogy sok újonc is legyen velünk. Ezek az újoncok ugyanis, átesve a kereszttűzön, teljesen mások lesznek éneklésben, belső tulajdonságokban, gondolkodásban, a közösséghez való viszonyulásukban: sokkal jobban alkalmazkodnak egymáshoz. Nem tagadom, minden egyes alkalommal én is nagyon izgulok, hogy milyen lesz az új összetételű énekkar, hiszen az elvárás velük szemben töretlen: nagyon jónak kell lenniük – magyarázta az énekkar vezetője. – A Fülöp-szigeteki és a szingapúri fesztiválon nagyon jó volt az énekkar. Jól figyeltek minden mozdulatomra, pontosan énekeltek, elszántak voltak a színpadon.

A megérdemelt pihenés a batangasi üdülőhelyen

– Mint már korábban is említettem, az egyházi szerzemények és a magyar művek mellett énekelnünk kellett hat kötelező művet is a házi­gazdák nyelvén. Maguk a művek nem voltak nehezek, de nagy kihívást jelentett, hogy kotta nélkül énekeljük azokat, valamint a dalokat koreográfia is kísérte. Bár nem tettem kötelezővé, de nagy örömömre Szingapúrban a közös éneklésnél sok olyan kórustag volt, akiknek már nem kellett kotta az énekléshez. Egyébként mind a két fesztivált nagyon jól megszervezték. A Fülöp-szigeteki kórus volt már Nyíregyházán Maria Therésa Vizconde-Roldan vezetésével. Jól ismernek bennünket, mindent elkövettek, hogy meglátogassuk őket. The­résa egyik tanítványa volt a szingapúri fesztivál szervezője. Therésa Szingapúrba is átment előre, hogy minden rendben legyen. Nem győzte hangsúlyozni, hogy nagyon boldog, mert részt vettünk a két fesztiválon.

– Egyre többet hallom vissza távol-keleti szakemberektől, hogy azért egyre jobb a kórusuk, mert megismertek bennünket, mi inspiráljuk őket, ugyanakkor sokat is tanulnak tőlünk. Ezek az elismerő szavak a számunkra jólesnek, de nagy terhet is jelentenek, mert bizonyítanunk kell a magas színvonalat.

Példaképek Ázsiában

A sok-sok sikeres versenyhez képest mi vajon a fesztiválok értéke?

– Öregbítjük a Cantemus hírnevét. Példakép vagyunk az ázsiai kórusok számára, szeretnének sokat tanulni tőlünk. Éppen ezért volt számunkra méltatlan, hogy Szingapúrban kis szobákban emeletes ágyak vártak a lányokra, a bőröndök már be sem fértek a szobákba.

Össze lehet hasonlítani a Fülöp-szigeteket és Szingapúrt?

– A Fülöp-szigeteken felfokozott érzelmi állapotban fogadtak bennünket, sokat törődtek velünk, míg Szinga­púrban erre nem volt idő. Manilában szembetűnő volt a gazdagság és a szegénység éles ellentéte, Szingapúrban erre kevesebb jelet láttunk, uralkodó jóléttel jellemezném. Míg Szingapúrban voltak szép és formatervezett metróállomások, a Fülöp-szigeteken nemigen beszélhetünk tömegközlekedésről. Leintik a triciklit, amire akár négyen is felszállnak csomagokkal. Van még egy másik jellegzetes, nagyon népszerű közlekedési eszköz, a mikrobusz, vagyis a dzsipni.

Wifi nélkül a tengerparton

A kórustagok között volt Máthé-Tóth Zsófia, aki négy éve tagja a Pro Musica Leánykarnak, s a Zrínyi Ilona Gimnázium végzős diákja lesz szeptembertől. Énekelt többek között Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Portugáliában, Dániában.

Szabó Dénes karnagy egy „dzsipniben” a sofőr mellett...

– A Fülöp-szigeteken jó szervezésű fesztivált rendeztek, nagy szeretettel fogadtak bennünket. Számomra megdöbbentő volt az országban tapasztalható gazdagság-szegénység ellentéte. Szingapúr teljesen más. Modern, tiszta város, tele európai emberekkel, a közönség kedves, közvetlen. A Fülöp-szigeteki fesztivál után elutaztunk a világhírű fürdőhelyre, a Batangasra, ahol két család ajánlotta fel a villáját a kórus számára. Nagyokat fürödhettünk akár medencében, akár a tengerben, s ami szokatlan volt a számunkra, hogy nem volt wifi. Így a telefonok helyett többet foglalkoztunk egymással, jobban összetartott a közösség, sokat játszottunk együtt.

...a leányok pedig a mikrobusz utasterében | Fotók: Magyar Péter

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!