Saját készítésű alap

2019.08.11. 14:20

Tűgobelineken a legszebb kastélyok

Az öltögetőkör tagjai kivarrták a nevezetes magyar várakat, kastélyokat.

A látogató körbenéz a tiszadobi Andrássy-kastély első emeleti nagytermében, és a falon egyszer csak visszaköszön az épület, amiben áll. Első látásra olyan, mintha festményt nézne, de ha közelebb megy, kiderül: az ország egyik legszebb kastélya egy tűgobelinen kelt életre.

De nem csak Tiszadob ékességét láthatjuk, az ország számos kastélya megjelenik keretbe zárva: a sziráki Teleki–Dégenfeld, a fertődi Esterházy, az edelényi Coburg, a nádasdladányi Nádasdy, a turai Schossberger, a keszthelyi Festetics mind-mind gobelinként pompázik, de a lakókkal is találkozhatunk: vannak urak cilinderben, hölgyek kalapban, sőt még egy lovagi torna is megelevenedik a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre tagjainak keze nyomán. Merthogy a Borsod megyei hölgyekből álló társaság alkotásai díszítik szerda óta az Andrássy-kastély falait, a tiszadobi pedig nem az első kiállításuk, sőt!

 

Kazincbarcika nevezetességei

– Nyolc évvel ezelőtt egy iskolai tanteremben alakult meg az öltögetők köre, és az volt a célunk, hogy a nagyközönségnek is bemutassuk a saját készítésű gobelinjeinket, amelyekkel korábban ki-ki a maga auto­didakta módján már régóta foglalkozott – mondta lapunknak Kissné Király Piroska, és hozzátette: amióta együtt alkotnak, folyamatosan fejlődnek, és újabbnál újabb ötleteket valósítanak meg.

– Kezdetben boltban vásárolt, előre megrajzolt mintákat varrtunk ki, de miután néhányszor megkaptuk, hogy ezt bárki meg tudná csinálni, elhatároztuk, hogy csak egyedi dolgokat készítünk. Az első nagy lépés az volt, hogy tűgobelinből elkészítettük Kazincbarcika nevezetességeit, a képsorozattal pedig egy vándorkiállítást indítottunk útjára, ezekkel az alkotásokkal azóta bejártuk az egész országot. Ezután következtek a várak, lovagok, fegyverek, szalonbelsők, kastélyok és kastélylakók – az egyik nagy álmunk az, hogy ezeket a budai várban is kiállíthassuk majd.

Saját készítésű alap

– Én történelmet tanítottam, így amikor egy várat vagy kastélyt varrok, elolvasom az adott hely történetét, bele­élem magam abba a történelmi korszakba, és az érzéseim is megjelennek a gobelineken – mondta a kör vezetője; az ő alkotása a tiszadobi kastélyt és annak kertjét ábrázoló gobelin. Azt mondta, a képeket májusban kezdte és nemrégiben fejezte be.

Hozzátette: azért figyeltek fel a munkáikra, mert bár a kör tagjai amatőr művészek, az évek hosszú során magas szintre jutottak el. – Nagyon sokan foglalkoznak gobelin­nel, de kevesen hímeznek saját készítésű alapra. A mi képeink azért különlegesek és érdekesek, mert a rajzolatot is mi készítjük hozzájuk. Internetről leszedjük azokat a fotókat, amelyeket szeretnénk kidolgozni, és méretarányosan elkészítjük a mintát – mondta Kissné Király Piroska.

Mátyás király, Arany János

A kör tagjai ékszereket, lakáskiegészítőket, hímzett párnákat, lakástextíliákat, díszdobozokat, sőt még bortartókat is készítenek gobelinből. Az Arany-évhez kapcsolódva Arany János verseihez varrtak illusztrációs képeket, a Mátyás király témájú pályázatra készített munkáikkal országos díjat nyertek, a nemzetközi betlehemes kiállításon is részt vettek.

Értékeket állítanak elő

Az ünnepélyes megnyitón dr. Vinnai Győző elmondta: 2015 decembere óta látogatható újra a felújított kastély. – Az épület ismét a régi pompájában ragyog, és köszönhetően a remek programoknak, egyre többen keresik fel – mondta az országgyűlési képviselő, és hozzátette: hamarosan a kastély környezete is megújul, és méltó lesz az Andrássyak örökségéhez.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy az olyan civil szervezetek, mint amilyen a kazincbarcikai gobelinkör, értékeket állítanak elő. – Ezek a képek az egész országot gazdagítják – tette hozzá.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában