mese

2019.09.27. 17:30

A népmese napjától az aradi vértanúkig

A hét tematikájának kialakításakor a legaktuálisabb, a sokak életére kiható témakörökre koncentráltak.

Peller Mariann

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Móricz Zsigmond-könyvtár ebben az évben is csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz: szeptember 30-a és október 6-a között megyeszerte hatszáz program közül választhatnak az olvasók.

Az országos rendezvény nyíregyházi nyitónapján a 160 esztendeje született Benedek Elek előtt tisztelegnek, a kamarateremben

9:15-től folyamatosan mesét olvasnak az óvodás- és kisiskolásközönségnek.

Csatlakozik hozzájuk Hajdú Ágota népzenész és Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes. Míg az intézmény gyermekkönyvtárában és a orosi fiókkönyvtárban papírszínházas előadás kezdődik 13 órától, addig ugyanebben az időpontban Nagy Szabina mond mesét a Kertvárosban.

Az első Könyvtár Pont

Az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszeréhez igazodó tematikájú napokkal folytatódnak az Országos Könyvtári Napok: október 1-jén 9 órától véradásra, ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérésre várják azokat, akik tenni szeretnének az egészségükért. A gyerekkönyvtárban 10 órától Horváth Ágnes Eszter természetgyógyász tart előadást, melynek témája: az érzelmek hatása a testünkre.

A kölcsönzőtérben 11 órától Kik bújócskázni mentek a halállal – régészek a régi Magyarország utolsó háborújában címmel Scholtz Róbert Gergely régész-történész tart előadást és mutatja be kiállítását. A Vécsey utcai fiókkönyvtárban 16.30-tól a paleoéletmódról tart előadást Posta Renáta fogyókúrás tanácsadó.

A klímaváltozás a téma október 2-án, így az újrahasznosítás jegyében kézműves-foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek 9 órától. A Sóstóhegyi fiókkönyvtárban Dévényi Sarolta nyugdíjas rajztanárnő tart hasonló foglalkozást, de barkácsolásra is lesz lehetőség a kertvárosi fiókkönyvtárban. A Vécsey utcán pedig a Tündérujjak Kézműves Klub szintén megtartja havi foglalkozását.

A fenntartható fejlődés témakörében október 3-án 10 órától dr. Kiss Ferenc főiskolai tanár tart ismeretterjesztő előadást Földünk és környezetünk címmel. A mandabokori óvoda mellett 11.30-kor megnyílik a megyei könyvtár első Könyvtár Pontja, ami hozzájárul a városrész korszerű könyvtári ellátásához. Jenei Gyula Mindig más című kötetével ismerkedhetnek meg a verskedvelők 16.30-tól – a költővel Karádi Zsolt beszélget.

A velünk élő természetet dr. Szép Tibor madarak világáról szóló előadása igyekszik közelebb hozni október 4-én 10 órától a kamaraterem közönségéhez. Az Aura Segítő Kutya Alapítvány munkatársai és segítőkutyái élményszerűen ismertetik meg a gyerekeket a felelős állattartás és -nevelés fontosságával.

Sóstóhegyen Tóth István természetvédelmi mérnök tart ismeretterjesztő előadást a madárbarát kertről, míg a Vécsey utcai fiókkönyvtár olvasóit meglátogatja Izzi, a csodakutya és gazdája, Gáll Róbert. Délután fél öttől a megyei könyvtár kamarateremében Arccal az égnek címmel Nagy Gáspár előtt tisztelegnek Erdélyi Márta versmondó műsorával.

Díjazzák a „legeket”

A könyvtár falain kívül folytatódnak a programok október 5-én, szombaton: 9.30-tól facsemetéket ültetnek el a megyei intézmény előtt. A „szőke város” értékei címmel környezetvédelmi és történelmi-irodalmi sétára invitálja az érdeklődőket Ilyés Gábor helytörténész, de a mozgás szerelmesei a Zöld Kerék Alapítvány vezetésével kikerekezhetnek a sóstóhegyi fiókkönyvtárba.

Az aradi vértanúk emlékét idézik meg október 6-án, vasárnap 10 órától a társalgóban.

Hagyományosan ezen a napon rendezik meg a kreatív családi vetélkedőt, minden évben ilyenkor értékelik a könyvtári hűséget és díjazzák a „legeket” (a legtöbbet kölcsönző, a legidősebb, a legfiatalabb olvasót), de az is kiderül, hogy ki a nyár könyvfalója. Az Országos Könyvtári Napok zárásaként 15 órától Tomasovszki Anita könyvtárigazgató Peller Mariann műsorvezetővel beszélget. CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában