Gubik Petra

2019.09.06. 11:30

Estéről estére kinyitja a lelkét

Gubik Petra azt mondja, szerencsés, mert azt csinálhatja, amit szeret, hálás minden egyes pillanatért.

Aki ott volt a Rózsakert Szabadtéri Színpadon a Szabolcs megye Lordjai és a Miladyk című előadáson, aligha felejti el egyhamar a VIDOR-os estét. Ha a nézőkön múlik, talán még most is énekelnének a megyénkből elszármazott musicalszínészek: Dolhai Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Szerényi László, Nagy Sándor, Janza Kata és Gubik Petra, akik láthatóan (és hallhatóan) nagyon élvezték, hogy a szűkebb pátriájuk közönsége előtt léphetnek színpadra. Az utolsó négy-öt (de lehet, hogy még több) dalt már állva tombolta végig a Rózsakert ezer nézője, az est egy hatalmas bulivá alakult.

Apró visszajelzések

Kollégáihoz hasonlóan Gubik Petra is azt mondta, óriási megtiszteltetés számára, hogy a szülőföldjén léphet fel. És bár még nagyon fiatal, Ajakról indulva nagy utat tett már meg. Jelentős szerepek egész sora – a La Mancha Lovagjában Antonia, a Monte Cristo grófjában Mercedes, az Antigonéban a címszereplő, az István, a királyban Réka, az Elfújta a szélben Scarlett O’ Hara, a Dzsungel könyvében Tuna, a Koldusoperában Polly Peachum, a Miss Saigonban Gigi, a Fame-ben Carmen Diaz – áll mögötte, Arany Kotta díjas Az év musicalszínésznője kategóriában, a 2015-ös POSZT-on ő kapta a legjobb női alakítás díját, a budapesti Operettszínház 2014–2015-ös évadában átvehette a legígéretesebb ifjú tehetségének járó Marsallbot díjat, tavaly Junior Prima díjas lett, az idén pedig Ajak díszpolgárává választották.

Azt mondja, mint mindenkinek, neki is jólesnek az elismerések, de számára az apró visszajelzések is legalább ennyire fontosak.

Bábszínházat játszottak

Gubik Petra | Fotó: Pitrolffy Zoltán

– Mindig is csodáltam azokat, akik Junior Prima díjat kaptak, és amikor átvehettem, egy nagyon erős visszajelzésnek fogtam fel: azt jelentette, hogy vannak, akik nyomon követik a munkásságomat és elismerik, amit csinálok. A díszpolgári cím óriási megtiszteltetés és különösen jóleső érzés, hogy azon a településen ismernek el ilyen magas szinten, ahol gyerekként az utcákon szaladgáltam, és ahová a mai napig hazajárok.

– Ezek a díjak azt mutatják, hogy jó úton járok, de amikor egy előadás után a rendező, egy kolléga vagy ismerős megdicsér, a mondataikat sokáig viszem magammal, mert nekem ezek is sokat jelentenek – mondja Petra, aki gyerekként imádott szerepelni: az öccsével bábszínházat játszottak, de beöltözött és énekelt is otthon a családnak. Negyedikes lehetett, amikor a tanító nénije megkérdezte, ki mi akar lenni, és ő rávágta: színésznő.

– Később a kívánságlistámon több hivatás is szerepelt: szívesen lettem volna antropológus, jogász vagy orvos, de a szüleimmel sokszor jártunk a magyar színházak kisvárdai fesztiválján, és ott elvarázsolt ez a világ, amikor pedig a Doktorock Színtársulat tagja lettem, eldőlt a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdése.

Régi álma válik valóra

– Nagyon jó érzés adni, a színpadon állva pedig ezt megtehetem. Szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és bár ez egy rögös út, ami sok lemondással és áldozattal jár, hálás vagyok minden pillanatáért. Úgy érzem, sokat kell még tanulnom, a saját magam menedzselésében például mindenképpen, mert ez a mentalitás távol áll tőlem. Maximalista vagyok, és bánt, ha nem tudok száz százalékot nyújtani, de az is sok energiámat elveszi, hogy mindenkinek szeretnék megfelelni. Ez egy nagyon termékeny időszak az életemben, és tudom, élnem kell a lehetőséggel, hogy ilyen sokat dolgozhatok, mégis oda kell figyelni a pihenésre is – volt olyan év, amikor hét bemutatóm volt, ami fizikailag és pszichésen is nagyon megterhelő.

– Színészként nemcsak a testemmel dolgozom, estéről estére kinyitom a lelkem a közönség előtt, ezt pedig csak úgy lehet hosszú időn át magas színvonalon csinálni, ha hagyok magamnak időt a töltekezésre – mondta a fiatal művész, akinek egy nagy álma hamarosan valóra válik, hiszen az új színházi évadban a Móricz Zsigmond Színházban is színpadra lép: a 9-től 5-ig című előadásban láthatják majd a nézők.

SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában