Múzeumandragógiai Konferencia

2019.09.09. 14:22

Gyűjtés, megőrzés, publikálás és oktatás a múzeumok zászlaján

Hol tanítsunk az iskolákon kívül? Így hangzott a kérdés az 1900-as évek elején, s száz évvel ezelőtt a könyvtárakat, és a múzeumokat jelölték meg oktatásra alkalmasnak színtereknek.

Fotó: Dodó Ferenc

Elsőként a britek vetették papírra, hogy az iskolákon kívül a múzeumoknak is hozzá kell járulniuk a felnőttoktatáshoz – idézte fel dr. Németh Balázs Bánk, a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottság Andragógiai Albizottságának elnöke a VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia nyitóülésén hétfőn Nyíregyházán.

 

A múzeumandragógia nem új keletű fogalom, noha fiatal tudományág és az elmúlt évtizedekben jelenik meg markánsan a múzeumok profiljában, tény az is, hogy egyre nagyobb kihívás foglalkozni vele. Számos tudományterület vizsgálja, hogyan keltsék fel egyre szélesebb körben a felnőttek figyelmét a múzeumok iránt. A kétnapos konferencia – amelyre az idén száznegyvenen regisztráltak – központi témája: hogyan lehetnek részei a múzeumok az élethosszig tartó tanulásnak.

Tíz év andragógia

– A XXI. század óriási kihívás elé állítja a kőmúzeumokat a látogatókért folytatott versenyfutásban. A legfontosabb kérdés, hogy mit tud átadni a ma emberének a múzeum, hogyan szólítja meg aktív, élménydús programokkal a fiatal felnőtteket – csatlakozott a gondolatmenethez köszöntőjében dr. Ulrich Attila alpolgármester, aki több évtizeden át dolgozott a Jósa András Múzeumban, majd azt mondta, örül, hogy a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület és a Jósa András Múzeum Nyíregyházára hozta a konferenciát, ahol a szakemberek diskurzust folytathatnak arról, hogyan maradhat az örökségünket feltáró, hagyományainkat őrző múzeum a szocializáció, az oktatás, és a kulturális piac szerves része.

Az év múzeuma számos olyan foglalkozást, interaktív tárlatvezetést vett fel repertoárjába, amely az andragógia terén is megállja a helyét, ehhez széles kapcsolati hálót alakított ki, az elmúlt két és fél évben 21 intézménnyel, civil szervezettek kötött együttműködési megállapodást, decemberben új honlapot indítanak – vette át a szót dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója, aki a konferencia helyszínét „telitalálatnak„ nevezte, hiszen a három ország ölelésében fekvő nyíregyházi intézmény munkájában valóban „eltűnnek a határok”. Elmondta azt is, a találkozón tapasztalatokra alapozva tudnak majd hozzászólni az örökség, a tudomány és a turizmus témakörhöz, hiszen Nyíregyháza jelentős turisztikai célponttá vált az utóbbi években, s ez a múzeumok látogatószámára is pozitív hatással volt. KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában