Országos Könyvtári Napok

2019.09.25. 17:07

Hatszáz program megyeszerte

A Móricz Zsigmond könyvtár tizennegyedik alkalommal csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz.

– Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos és szükséges az olvasás az ember életében. A digitális technika megjelenése és térhódítása miatt egy huszonegyedik századi könyvtár már nem csak hagyományos funkciókat lát el. A könyv illatát azonban nem helyettesítheti semmi – osztotta meg gondolatait dr. Ulrich Attila alpolgármester az Országos Könyvtári Napok megyei programját ismertető szerdai sajtótájékoztatón.

Aktuálisak a témák

– A rendezvény idei témája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, melynek része a nélkülözéstől, félelemtől és erőszaktól mentes élet, valamint amelyben mindenki számára elérhető az egészségügyi ellátás, a szociális jólét, a minőségi oktatás, elegendő, megfizethető és tápláló az élelmiszer – ismertette Tomasovszki Anita. A megyei könyvtár igazgatója kifejtette: a hét tematikájának kialakításánál a legaktuálisabb témakörökre koncentráltak, így a klímaváltozásra, a fenntartható fejlődésre, a velünk élő természetre és a jövő ökokultúrájára.

Nyíregyházán ötven, a megyében pedig közel 600 programot szervez a könyvtár az országos rendezvényhez kapcsolódva. A klasszikus író-olvasó-találkozók mellett természettudományos és zenei előadások színesítik a kínálatot. Benedek Elek születésének 160. évfordulóján, szeptember 30-án, hétfőn egész nap meséket olvasnak a gyerekeknek a megyei intézmények, szervezetek, egyesületek vezetői. Elmondja kedvenc meséjét a Kossuth-díjas népdalénekes, Budai Ilona és Hajdu Ágota népzenész is.

– A hét során vendégünk lesz többek között Horváth Ágnes Eszter természetgyógyász, Rozman Béla csillagász, Scholtz Róbert Gergely régész-történész, Jenei Gyula költő, Erdélyi Márta versmondó, Ilyés Gábor helytörténész vezetésével környezetvédelmi és történelmi-irodalmi sétát tehetnek az érdeklődők. Az október 6-ai Könyves vasárnapon átadjuk a Könyvtári LEG-ek és A nyár könyvfalója elismeréseket. A programsorozatot Peller Mariann műsorvezető-színész közönségtalálkozója zárja.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában