Fellépett a Ghymes

2019.09.12. 10:06

Videó: Világzene szólt Fényeslitkén

A Ghymes zenéjének varázsa van: hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. Olykor elringat, elgondolkodtat, vigasztal, máskor erőt és vidámságot sugározva tettekre sarkall. Ennek lehettek fül- és szemtanúi a közelmúltban mindazok, akik ellátogattak Fényeslitkére, ahol 35 esztendő legszebb dalaival állt színpadra a Kossuth-díjas énekes, Szarka Tamás és a Ghymes.

Harmincöt éves zenei múltja legszebb dalaiból adott ízelítőt a közelmúltban a Fényeslitkén tartott best of koncertjén Szarka Tamás és a Ghymes. Az 1983-ban Nyitrán (Szlovákia) megalapított, azóta számos tagcserén átesett, világzenét játszó zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: eddig 25 önálló albumot jelentettek meg, s több mint 3000 koncertet adtak a világ 25 országában. Titkuk és varázsuk Szarka Tamás mély üzeneteket hordozó, kimunkált dalszövegeiben, az ehhez társuló különleges zenei stílusvilágban, Szarka Gyula népzenei alapú dallamaiban, valamint a folyamatos megújulásban rejlik.

 

Nyitottak a minőségre

– Merész, de tudatos döntés volt meghívni a Szarka fivéreket ide, a fényeslitkei sportcentrum színpadára. Azzal, hogy ennyire magasra emeltük a kulturális nívót, azt szerettük volna megmutatni és bizonyítani, hogy a manapság divatos üres popzenéken és mulatósokon túl is van élet, s egy ilyen kistelepülésen is nyitottak az emberek a minőségi, sokatmondó, élő zenére – fogalmazott Mártha Mihály Tibor, a község polgármestere.

Elsőként a „Vándorének” című dal csendült fel a 2008-as Álombálom albumról, ezt követte a jó öreg „Tüzet viszek” (2000), illetve a „Szárnyaskezű szeretők”. – A nép ajkán néha komoly és kemény megállapítások születnek. Íme: egyesek szerint a legjobb dolog a világon holtrészegen zöld hajnalban, szeretkezés közben pénzt számolni… – konferálta fel a „Ződ hajnal”-t (2010) Szarka Tamás, aki a „Héjavarázs” (2002) kapcsán már arról beszélt, hogy mindannyiunkban él egy ragadozó, amely áldozatra les.

– Folyadékmuzsika következik! – folytatta a Kossuth-díjas énekes, dalszerző és -szövegíró, majd kifejtette: az emberi test tömegének több mint a fele víz, a folyadékháztartásunk egyensúlya kisebb-nagyobb mértékben változhat, ami viszont fix, hogy már maga az életünk, a fogantatásunk is folyadékkal kezdődik… – hangzott el „A bor a vér” (2010) előtt.

Boszorkányos hangulatban

„Desszertként” csóksüteményt kapott a közönség, a 2017-es nyári válogatásalbum „Hú, hú”-jának refrénjét már együtt énekelte a Ghymessel Fényeslitke apraja-nagyja. A folytatásban az is kiderült: boszorkányok márpedig léteznek! – És azt csinálnak velünk, férfiakkal, amit csak akarnak… – jegyezte meg a vérpezsdítő „Boszi” dal szerzője.

Szarka Tamás (ének, hegedű, koboz, gitár, tökcitera), Szarka Gyula (ének, bőgő, gitár) és zenésztársaik: Jász András (altszaxofon), Kún Csaba (szintetizátor), Takács József „Jozzy” (gitár), Varjú Attila (ütősök, dobok), Kalmár Panni és Eszes Viki (vokál) a nemzeti összetartozás himnuszával, a „Kézfogás” (2008) című dallal intettek búcsút a fényeslitkei Triász rendezvénynek.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában