Nézz körbe 360 fokban!

2019.10.01. 09:50

360 fokos videó: Még jánykérés is volt!

A népművészet szinte minden formája feltűnt a forgatagban.

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a Nagykállói Népművészeti Egyesület, ebből az alkalomból szombaton Őszi Népművészeti Forgatag várta az érdeklődőket a Kállai Kettős téren. Oroszné dr. Nagy Matild kettős minőségben nyitotta meg a rendezvényt: mint a település alpolgármestere és az egyesület alapító tagja.

– Kezdetben festők, zenészek és táncosok is részt vettek a munkákban, majd később a kézműves foglalkozások felé fordultunk – idézte fel köszöntőjében az egyesület múltját. – Nagykálló kiemelkedő rendezvénye, a Téka Népművészeti Tábor is szorosan kapcsolódik a közösséghez: több tagunk foglalkozásvezető, míg mások ott ismerkedtek meg azzal a művészeti ággal, melyben ma is alkotnak.

A jubileum alkalmából egy kiállítás is nyílt az egyesület tagjainak munkáiból.

– A sokszínűségünket szeretnénk megmutatni, huszonegy különböző szakágban készült alkotásokat válogattunk össze – mondta el Félegyházi Józsefné, a Nagykállói Népművészeti Egyesület elnöke. – Ahhoz, hogy egy egyesület sikeres legyen, lehetőséget kell biztosítani a tagoknak a bemutatkozásra.

A forgatagban a Kállai Lakodalmas Egyesület „Jánykérés” című műsorát is megtekinthette a közönség, melyben egy hagyományos eljegyzést elevenítettek fel.

– Nekem szerencsém van, mert mindezt meg is éltem – mondta el Plajosné Erdei Anita, az egyesület művészeti vezetője. – Ez is segített összeállítani az előadást, de gyűjtöttünk Kállósemjén, Bököny és Szakoly környékén. Akikkel beszélhettünk, sajnos ma már nem élnek, így féltve őrzött kincs minden feljegyzésünk.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában