irodalom

2019.10.20. 08:03

A vidék lelke a Margón

Csabai László író új kötetében főleg nyírségi, illetve beregi történetek szerepelnek.

Az utóbbi években a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét mellé felnőtt egy harmadik nagy könyves esemény, a Margó Könyvfesztivál. Az idén október 10-étől már tizenharmadik alkalommal mutatták be a legnevesebb kiadók az újonnan megjelenő könyveiket a Várkert Bazárban. A kötetbemutatók mellett felolvasószínház, irodalmi kerekasztal-beszélgetések, dedikálások, koncertek és gyermekprogramok színesítették a programot.

Triovellák

Ebben az évben megyénk alkotói közül Csabai Lászlót érte az a megtiszteltetés, hogy részt vehetett a fesztiválon. Az apropó az új könyvének megjelenése volt. A kötet A vidék lelke címet viseli, és főleg nyírségi, illetve beregi történetek szerepelnek benne – ezek hármas novellák, a szerző szavaival élve „triovellák”, amelyek részei úgy kapcsolódnak egymáshoz, ahogy a kirakós darabjai.

Leggyakrabban az elsőben elkezdett történet folytatódik, a főhős pedig új s még újabb történelmi korban vagy helyzetben találja magát. Előfordul, hogy valamilyen közös motívum kapcsolja össze a résznovellákat, esetleg ugyanazt a történést látjuk három eltérő szemszögből.

Az első pillantásra egyszerű életeknek így soha nem látott mélységei tárulnak fel, miközben az olvasót rendre meglepetések érik. S bár a nem ritkán humoros történetek alapvetően

a realizmus jegyében fogantak, olykor felvillan bennük egy kis fantasztikum is.

Csabai László nagy empátiával kezeli hőseit, de látja esendőségüket is. A történetekről Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélgetett Csabai Lászlóval, a könyvből Frie­denthal Zoltán színművész olvasott fel részleteket. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvény után az író dedikálta friss, még nyomdaszagú művét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában