Nyíregyháza

2019.10.09. 20:00

Fotók határon innen és túl

A nagykárolyi és a nyíregyházi fotóklub szoros kapcsolatot ápol egymással, nem először nyílt közös tárlatuk.

Fotó: Janosik Istvan Tamas

Két helyszínen, Tokajban és Szatmárnémetiben nyílt közös kiállítása a Helios-Art Nyíregyházi Fotóklub Egyesületnek és a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklubnak az elmúlt hétvégén Határon innen és túl címmel.

Szalonok, tárlatok

– Fotóklubunk 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a tagok fejlődését úgy művészetileg, mint technikailag. Ahogy a korábbi években mindig, az idén is kéthetenként tartunk összejöveteleket a Városmajori Művelődési Házban, ahol a szakmai témák mellett közösen szervezzük meg aktuális klubkiállításunkat. Jó kapcsolatot ápolunk a szintén városi NYÍRI AFK filmklubbal, több alkalommal közösen vettünk részt filmes-fotós alkotótáborban: mi, fotósok a dokumentumfilmek készítésekor werk- és standfotókat készítettük – ismertette Sikolya Tibor. A Helios-Art klubvezetője hozzátette: minden évben részt vesznek a fotóklubok országos szövetsége fotópályázatán, a MAFOSZ szalonon, és megalakulásuk óta rendeznek kiállításokat, többek között Debrecenben, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán, Rakamazon, Tokajban és Nagykárolyban.

A szatmárnémeti kiállítás megnyitója | Fotók: Jánosik Tamás

Bikfalvi Zsolt, a nagykárolyi klub elnökének ismertetőjéből kiderült, a nonprofit szervezet a nagy múltú, nemzetközi és hazai sikereket felmutató, az 1960-as években Nagykárolyban alakult Május 9 Fotóklubnak és az 1970-es évekre datált Delta fotóklubnak az utódja.

– Vénig László és néhány lelkes fotós kezdeményezésére sikerült újraéleszteni mintegy húsz év kihagyás után a fotóséletet Nagykárolyban, és megalakítottuk a Castellum Fotóklubbot 2012 novemberében. Sajnos, a következő év tavaszán Vénig László fotóművész elhunyt. Közös, egyöntetű döntés született, átalakultunk egyesületté és felvettük a Vasile Vénig László Fotóklub nevet.

Hazai, nemzetközi sikerek

A fiatal tehetségek felkutatását, képzését és támogatását tűzték ki célul, valamint nemzetközi szalonok, tárlatok szervezését, a fotózás, fotóművészet és fotósok népszerűsítését helyi, nemzeti, nemzetközi szinten.

A tokaji rendezvény

– Kiállításainknak nagykárolyi, szatmárnémeti, nagybányai, kolozsvári, marosvásárhelyi, nagyváradi, boncidai, gödöllői galériák, kulturális központok adtak otthont, klubtagjaink alkotásai sikerrel szerepeltek külföldi szalonokon, egyéni tárlatokon többek között Argentínában, Indiában, Spanyolországban, Kairóban és Budapesten – jegyezte meg Bikfalvi Zsolt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában