Nézz körbe 360 fokban!

2019.11.11. 17:25

360 fokos videó: Ez a nap a libáké volt!

Márton napja alkalmából hagyományokkal fűszerezett programmal készült a Sóstói Múzeumfalu.

Már az érkezés pillanataiban libazsíros kenyérrel és újborral kínálták az érdeklődőket szombat délelőtt. Nem véletlenül pont ezeket a vendégváró finomságokat választották a Sóstói Múzeumfaluban, hiszen a Márton-napi vigasságokon kihagyhatatlanok a libából készült ételek. Ahogy a mondás tartja: aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!

A gyerekekre is gondoltak

A Márton-napi libaevés hagyománya Szent Mártonhoz kötődik, aki a legenda szerint nem akarta, hogy püspökké válasszák, ezért elbújt egy ólban. A libák gágogása azonban „lebuktatta”, így az emberek megtalálták őt, és püspökké választották. A skanzen programjai a jeles naphoz kapcsolódó hagyományokra épültek.

– Azt gondolom, hogy sikerült gazdag programot összeállítani – ismertette a nap eseményeit dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – Egy népzenei műsorral kezdtünk: az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének kis ovisaiból álló „Így tedd rá!” tánccsoport lépett színpadra. Szintén a gyerekeket céloztuk meg a Dongó Együttes koncertjével, akik a Libahistória című műsorukban a Márton-naphoz kapcsolódó verseket zenésítettek meg.

Dr. Szabó Sarolta hozzátette: a múzeumfalu épületeiben különböző foglalkozásokkal készültek, például a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a lúdtollal írást, a kézművességet kedvelők pedig hímezhettek és lámpást készíthettek. A gasztronómia szerelmesei libából készült ételeket kóstolhattak, a madarakkal azonban nem csak a tányéron találkozhattak az érdeklődők: egy liba-szépségversenyen a legszebb szárnyast keresték.

A legszebbet keresték

A versenyző háziludak gazdájukkal a skanzen területén együtt sétálva mutatták meg, hogy ezek az állatok nem csak szépek, hanem egy kis simogatástól és közös fotózkodástól sem riadnak vissza. Ősz Ádám már tapasztalattal érkezett a megmérettetésre, kedvence nem először szállt harcba teljes szárnyszélességgel a legszebbnek járó díjért. A demcseri kisfiú Nyalókának nevezte el libáját, így már nevével is kitűnik a többi tojó és gúnár közül.

– A családommal együtt jöttünk el a versenyre. Egy szürke színű libát hoztunk magunkkal, ami három éves és tavaly elnyertük vele az első helyet – mutatta be Ádám Nyalókát. – Az első libám tizenegy éves, összesen négy madaram van. Azért szeretem őket, mert kedvesek és barátságosak.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában