Van igény rá

2019.11.14. 17:21

Poketautomata a város szívében

Valóra vált a nyíregyházi poketközösség álma, már a megyeszékhelyen is van könyvautomata.

Fotó: Dodó Ferenc

Egy maroknyi középiskolás fiatal januárban úgy gondolta, csatlakozva az országos mozgalomhoz, megalakítja a nyíregyházi poketközösséget. A csoportot júniusban olvasóink is megismerhették, ők azok a tizenéves fiatalok, akik megelégelték, hogy kortársaik folyton a telefonjukat nyomkodják ahelyett, hogy a szájberteret hátrahagyva, egymás mellett ülve és egymásra figyelve beszélgetnének, közös programokat szerveznének, tehát valódi közösségi életet élnének. Időt és energiát nem sajnálva szervezték a találkozókat, melyek témáit a poketautomatákban fellelhető kötetek adták. Ezzel „csak” annyi volt a gond, hogy Nyíregyházán nem tudták beszerezni a könyveket – eddig...

Van igény a poketekre

– Végre Nyíregyházának is van poketautomatája! – jelentette be büszkén Tomasovszki Anita a csütörtöki sajtótájékoztatón. – A helyi poketközösség országosan is példaértékű, egyike a legaktívabb és legnagyobb csoportoknak. Rendezvényeikkel és havi találkozóikkal belakják a megyei könyvtár Kultúrkuckóját, és óriási szerepük van abban, hogy ezentúl a városban élő irodalombarátok is hozzájuthatnak a mobiltelefon méretű könyvecskékhez – ismertette a megyei könyvtár igazgatója. Hozzátette: a szolgáltatás a nap huszonnégy órájában elérhető, az anyagi támogatást a nyíregyházi önkormányzat biztosította ahhoz, hogy kihelyezhessék az automatát a könyvtár elé, ahol szeretnének kialakítani a kis parkot ösvénnyel és padokkal, hogy a fiatalok jó idő esetén a szabadban olvashassanak, beszélgethessenek.

– Az elmúlt néhány hónapban igyekeztünk támogatókat találni a küldetésünkhöz, a megyei könyvtár pedig nyitott volt erre, így válhatott valóra az álmunk. Tudtuk, hogy van igény a városi fiatalok körében poketekre, amiket eddig elég nehezen szereztünk be, mostantól viszont bárki számára elérhetőek. Azzal, hogy most már a városban is automata, remélem, a poketközösség is tovább bővül – jegyezte meg széles mosollyal az arcán Nagy Fruzsina. A nyíregyházi csoport egyik koordinátora azt is elárulta: eddig huszonhárom poket jött ki a nyomdából, melyek nagy része nálunk is elérhető.

A nyíregyházi poketközösség másik koordinátora, Magyar Boglárka szerint a jövőben gördülékenyebbek lesznek a rendezvényeik.

– Eddig Budapestről vagy vidéki nagyvárosokból hoztunk, illetve „pokettesók” segítségével jutottunk hozzá a kötetekhez. Valljuk be, ez félmegoldás volt, sokakat feszélyezett, hogy nincs saját példányuk, ezért gondolom, hogy a következő találkozón már felszabadultabb lesz a csoport. Szeretnénk tovább színesíteni az eseményeinket, közösségi programokat szervezni, például együtt elmenni korizni, így jobban megismerhetnénk egymást, illetve szívesen segítenénk más vidéki városok fiataljainak a saját poketközösségüket elindítani.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában