Nyíregyháza

2019.12.22. 11:30

Ifjúság, szenvedély, szenvedés füzetlapokon

Nyíregyháza történelmi múltjába vezet vissza a kamasznapló szerzője.

Fotós:

Fotós:

A történelem folyton folyvást üzen, hozzánk beszél, egy fiatal 17 éves lány hangján szólít meg, mert mondanivalója van. A napokban mutatták be Bicskey Erzsébet világháborús kamasznaplóját.

Ez a nyíregyházi angolkisasszonyoknál nevelkedett fiatal lány olyan történelmi emlékeket hagyott ránk tudattalanul, amelyre csak az ártatlanság képes. Cél és szándékoltság nélkül, mégis az igazmondás természetességével. Álmokról, háborúról, erőszakoskodó orosz katonákról mesél, s mint valami nyírségi Vitay Georgina, örökre beégeti a történelem akkori arcát az emlékezetünkbe.

„…Sejtelmem sincs róla, mi indított arra, hogy naplót írjak: 17 éves vagyok, II. kereskedelmista. Fiatal szívem eddig még nem zavarta meg senki…” Így indul „egy aranyfürtös, barna szemű virág” – a szerző jellemezte így magát – három füzetből álló kamasznaplója, amely a 2. világháború éveiben, 1940 és 1946 között íródott. Egy Nyíregyházán, az Angolkisasszonyok Női Felsőkereskedelmi Iskolájában nevelkedő ifjú keze munkája.

Kivételes kincs

Ez az aranyfürtös, barna szemű virág – most már nevezzük nevén – Bicskey Erzsébet 1922-ben született a Bács megyei Izsákon. Pedagógus szüleivel kalandos körülmények között került Nyírábrányba, hogy iskoláit később Nyírbátorban, majd Nyíregyházán végezze.

Naplóját, melyből lábjegyzetekkel és életrajzi adatokkal gazdagon ellátott könyv lett, december 13-án mutatták be ünnepélyes keretek között a megyeháza dísztermében a szerkesztők – Szabó Piroska könyvtáros, Szerényi Ildikó levéltáros, Kántás Balázs irodalomtörténész és Kunt Gergely történész – jelenlétében. Kiadója, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára méltán büszke a kötetre.

Kujbusné Mecsei Éva kezében az eredeti füzetek | Fotó: Sipeki Péter

Mert bár sok kamasznaplót ismerünk a Horthy-korszakból, ez olyan történelmi időszakot idéz, ami a szabolcsi megyeszékhely múltjának szerves része volt. Ahogy Kujbusné Mecsei Éva levéltár-igazgató megfogalmazta: a korabeli ember nézőpontjából mesél a múltról, egy letűnt iskola mindennapjairól, hitről, szeretetről, szerelemről, szenvedésről.

Nem megjelenésre szánta

Megtalálása a véletlen műve lett volna? A naplót szerzője nem a nyilvánosságnak, nem megjelenésre szánta, ráadásul leszármazottai se maradtak, akiknek örökül hagyhatta volna. A három füzet elkerült Nyíregyházáról is, és hajszálon múlt, hogy nem veszett örökre az ismeretlenség homályába. Egyik szerkesztője, Szabó Piroska, az Országos Széchenyi Könyvtár majdani könyvtárosa bukkant rá 2008-ban egy VII. kerületi, fővárosi lomtalanítás során. A füzetek ott hevertek egy halom tetején, megtalálójának a szépen megformált betűk és a különleges évszámok keltették fel az érdeklődését.

Így tért haza szerencsés egybeesések folytán. Címét – Belső várkastély – Avilai Szent Teréz teológiai művéből kölcsönözte. Ez a „hagyaték” úgy gazdagítja a korról alkotható képünket, hogy bepillantást enged egy fiatal diáklány érzéseibe, plátói szerelmének történetébe, amely egy honvéd főhadnagy, Gencsy Tibor iránt lobbant. Egy vonatút alkalmával találkoztak. Épp csak egymásra néztek, illetve egyszer egymás mellett is ültek, de az érzés egyoldalú és reménytelen maradt, ám reménytelenségében is lelki kapaszkodót adott a fiatal teremtésnek a háború idejére.

Az áldozattá válásról

Ahogy azt Kunt Gergely, a kamasznaplók kutatója a bemutató alkalmával elmondta – ritkaságszámba menő, világháborús krízisnaplót tarthatunk a kezünkben.

– Kevés ilyen forrásunk van, amely említést tesz arról, hogy a „felszabadító” szovjetek fiatal nőket, asszonyokat erőszakoltak meg. A lábát fájlaló, a házasság előtti fogantatása miatt folyton szorongó Erzsébet maga is áldozattá vált, amit le is írt, holott ilyesmiről 1945 és 1990 között nem lehetett beszélni. Ám ha a traumatizált nők mégis megtették, igyekeztek egy értelmezési keretet kitalálni. Erzsébet hol Istennel pörlekedett, hol a Bibliához fordult, és az isteni terv részének gondolta sorsát. Máskor pozitív élményt is próbált kötni a szexualitáshoz, de soha nem tudott megnyugodni – mondta el a társadalomtörténész.

A napló nyomán gazdagon illusztrált kiadvány született, amihez Komiszár Dénes hadisírgondozó, helytörténész is hozzájárult. A bejegyzéseket olvasva arra is rájött, hogy nagymamája, Orosz Ibolya is minden bizonnyal az osztálytársnője volt Erzsébetnek. A kötetet bőséges, összesen 477 lábjegyzet és több tanulmány is gazdagítja.

Az intézetisek ballagása jelentős városi eseménynek számított | Fotó: Komiszár Dénes gyűjteményéből

A sors játéka, hogy tulajdonosa tudtán kívül vált közkinccsé. Bicskey Erzsébet Gelencsér Józsefné 2010-ben hunyt el egy budapesti idősotthonban, mit se tudva naplója sorsáról, így ma már a kutatók előtt is titok, ő dobta-e ki emlékeit az otthonból vagy gondozói. Az asszony hamvait egy budapesti köztemetőben szórták szét, nem tudva leszármazottakról, hozzátartozókról. Mígnem a kutatók hirdetéseire a báty, Bicskey István leszármazottai felfigyeltek, és néhány korabeli felvétellel ugyancsak hozzájárultak a kiadáshoz.

Egyéniségnek maradni

A kötetbemutatón szép számmal ültek a Zrínyi Ilona Gimnáziumból olyan fiatal lányok, mint a naplóíró is volt egykor. Nem hiába hívta fel a figyelmüket főtisztelendő Felföldi László általános helynök, hogy a napló a mának szól, itt és most érvényes üzenetei vannak.

– Aki hajlandó beleolvasni, találkozni fog önmagával. Amikor Erzsébet arról ír, hogy a mai modern leányok mennyire eltávolodtak a boldogság útjáról, festik magukat, azon manapság is érdemes elgondolkodni. Én is gyakran elmondom a tanítványaimnak, hogy őrizzék meg az egyéniségüket. Aki csak a divat szerint tud élni, elveszítette önmagát. Mert ha úgy teszek, mint mindenki, akkor én is csak mindenki vagyok, és ha az életemet mindenki irányíthatja, ez az élet nem lesz az enyém – vont le fontos tanulságot a főtisztelendő.

MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!