váci 95

2019.12.13. 17:30

Kelet felől jött a szegénység krónikása

Méltó ünnepségsorozattal emlékezhettünk Ókistelekiszőlő szülöttére, a Nyírség dalosára.

„Ma sem volt könnyű élni, nem lesz könnyű sosem, de érdemes volt, mindig érdemes lesz.” Egyebeket mellett ezeket a biztató, erőt adó gondoltakat hagyta örökül a mának Váci Mihály, a népétől becsületet, az élet szeretetét, és a tiszta, egyenes látásmódot örökül kapó lírikus, prózaíró.

A Kossuth-, és kétszeres József Attila-díjas költőről, műfordítóról, közéleti személyiségről koszorúzással egybekötött kulturális ünnepséggel emlékeztek meg pénteken Nyíregyháza polgárai és intézményei, születésének 95. évfordulója alkalmából. – Váci Mihály a közösség szószólója volt, aki prófétája tudott lenni az élet magasztos érzéseinek is.

Verseit olvasva sokan úgy érezhetjük, hogy a saját vágyainkat, érzéseinket fejezi ki, gondoljunk csak a szülőföld szeretetére vagy a szerelemre – fogalmazta meg a Váci Mihály Kulturális Központ előtti koszorúzási ünnepségen nyíregyháza szülöttéről Halkóné dr. Rudolf Éva, a Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottság tagja.

Egyben arra is figyelmeztetett, hogy nekünk, a ma élő nemzedéknek kötelességünk a költő örökül hagyott gondolatainak, munkásságának az emlékét megőrizni, tovább adni a fiatalok számára.

– Mert a nyírségi homok uralta szülőföld szeretetét ki is érhetné jobban, mint mi, a Nyírség fővárosának lakói, annak a városnak polgárai, ahol Váci Mihály emlékével – utcák, intézmények, sőt még a városháza tanácstermének névadójaként – lépten-nyomon találkozhatunk – hangsúlyozta a városi képviselő.

A folytatásban a Zrínyi Ilona Gimnázium tanulói idézték meg versein és életrajzán keresztül Váci Mihály „százhúszat verő szívét”, törékeny alakját. Betanító tanáruk, Körei László azt sem mulasztotta el kiemelni, hogy személyét az olykor kinevetett, és mellőzött poétát és naplóírót évtizedek csöndje után az utóbbi időszakban újrafelfedezték, munkásságát újraértékelik.

Az ünnepségsorozat zárásaként elismeréseket adtak át. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke Seszták Oszkár

a közgyűlés Emlékplakettje kitüntető elismerést adományozta Stick Gyulának,

a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alapító-elnökének, aki a nyíregyházi önkormányzat és a költő nevét viselő kulturális központ oklevelét is átvehette.

Ugyancsak a megyei közgyűlés elnöke ismerte el az egyesület két tagjának, Hajzer Andreának és Jánkfalviné Lénárt Ildikónak is a munkáját egy-egy oklevéllel. A kitüntetettek körét a nyíregyházi önkormányzat és a kulturális központ tovább is bővítette, ugyanis elismerő oklevéllel jutalmazta Sinkovits Gyulát és Illyés Pétert.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában