ave maria

2019.12.09. 14:00

Nincs advent Cantemus nélkül

Megyénk számos településén adnak az idén is koncertet a nyíregyházi énekesek.

Fotó:

Az elmúlt évtizedekben kitörölhetetlenül beírta a magyar kórusmuzsika nagykönyvébe a nevét a nyíregyházi Cantemus kóruscsalád. A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett intézmény nagy figyelmet fordít arra, hogy ne csak a nagyvilág távoli pontjain, de Magyarországon is gyönyörködhessenek az emberek a kóruscsalád együtteseinek énekében. Több évtizedes hagyomány már, hogy az adventi időszakban megyénk több településén is fellépnek az együttesek.

Hangversenyek sorozata

Az adventi hangversenyek sora az idén december 1-jén Budapesten a Művészetek Palotájában kezdődött, ott adtak nagy sikerű adventi hangversenyt a nyíregyházi együttesek. Ugyanakkor vasárnap megkezdődött a megyei adventi hangversenyek sorozata is, vasárnap Kömörőn a református templomban énekelt a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetésével.

Az adventi várakozás időszakában csendülnek majd fel szép dallamok Nagyhalászban, Nyírtasson, Oroson, Nyírpazonyban, Hajdúhadházon, Beregdarócon és Tiszadadán is.

A kórusokra mindezek mellett két különösen kiemelkedő hangverseny is vár. A kóruscsalád a karácsonyi hangversenyét december 14-én 18 órától a Continental Arénában rendezi meg. Közreműködik a Napsugár Gyermekkar, a Cantemus Fiúkórus, a Cantemus Gyermekkar, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar.

Határokon kívül

Hagyomány az is, hogy a Cantemus kórusai közreműködnek a nyíregyházi önkormányzat városi karácsonyi hangversenyén is. Ez a koncert az idén december 20-án 19 órakor kezdődik a római katolikus társszékesegyházban. Ezen a rendezvényen fellép a Cantemus Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar és a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar.

Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntő szavai után felcsendül Szokolay Sándor: Mohácsi Betlehemes női karra és zenekarra című műve, valamint Vivaldi Gloria című szerzeménye.

A megye és az ország határain kívül is felcsendül a Cantemus éneke, az elmúlt hétvégén Franciaországban szerepelt a Cantemus Gyermekkar Szabó Dénes karnagy vezetésével. Ma este 19 órától Budapesten a Zeneakadémián a Magyar karácsony című hangversenyen Szokolay Sándor művét énekli a Pro Musica Leánykar.

KM


Koncertek

December 14., 18 óra: Cantemus Karácsony, Continental Aréna. December 15., 15 óra: Nagyhalász, római katolikus templom, Pro Musica Leánykar.

December 15., 17 óra: Nyírtass, görögkatolikus templom, Pro Musica Leánykar. December 15., 17 óra: Oros, római katolikus templom, Cantemus Vegyeskar.

December 20., 19 óra: Nyíregyháza, római katolikus templom, Cantemus Vegyeskar, Pro Musica Leánykar, Szabolcsi Szimfonikus Zenekar.

December 21., 16 óra: Beregdaróc, görögkatolikus templom, Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar.

December 22., 16 óra: Tiszadada, ref. templom, Pro Musica Leánykar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában