Erasmus+

2019.12.10. 19:25

Öt ország szakképzési vezetői látogattak hozzánk

Szinte egymásnak „adják” a kilincset az év utolsó hónapjaiban az Erasmus+ pályázati programhoz kapcsolódó partnertalálkozók Nyíregyházán. Ezúttal a Nyíregyházi Szakképzési Centrum sikeres pályázatának köszönhetően érkeztek olasz, görög, portugál, norvég és spanyol vendégek, akiket kedden dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző fogadott és köszöntött a városháza Bencs termében, miután a vendégek megtekintették a Krúdy teremben a karácsonyi kiállítást.

A 14 vendég érdeklődéssel hallgatta, ahogy dr. Szemán Sándor bemutatta a várost és az önkormányzatot

Fotó: Csáki Alexandra

Ahogy azt Pivonka Szilvia a szakképző centrum szakmai főigazgató-helyettese elmondta, többségében szakképzési vezetőket fogadtak, akik nem csupán jó gyakorlataikat hozták magukkal, de a magyar megfelelőikre is kíváncsiak. – Mi magunk is érdeklődéssel várjuk, miben jók a partnereink. A portugáloktól például egy magániskola érkezett, náluk a képzések mögött vállalkozók állnak, velük közösen végzik a felkészítést. Szerencsére nekünk is van mivel dicsekednünk. Itt van mindjárt az országban elsőként megnyíló, diáknak és pedagógusnak egyaránt nagyszerű képzési terepet biztosító Digitális Közösségi Alkotóműhelyünk, aminek részeként a nálunk alkalmazott alkotó pedagógiánkat is egyedülállónak gondoljuk – mondta el a 2015-ben megalakult képzési centrum szakmai vezetője.

A középfokú tanintézményeket képviselő vendégek többségükben először jártak Magyarországon és érdeklődve hallgatták a főjegyző városról és az önkormányzatról tartott bemutatóját. Azt pedig már Maria Ntourountaki mondta el a vendégek közül, hogy az ő szakképző iskolájukban autószerelőket, mérnököket, a szépségszakmák közül pedig fodrászokat és kozmetikusokat képeznek. – Néhány éve adtunk nagyobb hangsúlyt a gyakorlati képzéseknek, a heti 20 elmélet mellé 15 gyakorlati órát is beillesztve. A szakemberhiány nálunk is hasonló a magyarországihoz, a vállalkozók sok esetben egyenesen az iskolákból próbálják elcsábítani a jó tanulókat, hogy később foglalkoztathassák őket – tudtuk meg a görög vendégtől.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában