Nyíregyháza

2020.01.19. 17:31

A haza több, mint az a földrajzi hely, ahol élünk!

A mai világban számos multikulturális törekvésnek lehetünk tanúi, éppen ezért különösen fontos a nemzeti és keresztényi értékek, a kultúránk védelme – hangzott el a magyar kultúra napi rendezvényen.

Fotós:

Fotós:

Kölcsey Ferenc 1823-ban, a nemzeti újjászületés hajnalán írta meg nemzeti imádságunkat szatmárcsekei magányában, a Himnusz szövegét január 22-én tisztázta le, ez a nap egyben a magyar kultúra napja is. Nyíregyházán szombaton, Szatmárcsekén vasárnap rendeztek ünnepséget, emlékezve a költőre, és emlékeztetve fő műve üzenetére.

A megyeháza dísztermében Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke azt hangsúlyozta, hogy minden magyarnak feladata és felelőssége a magyar kultúra őrzése, ápolása és továbbadása, különösen most, a nemzeti összetartozás évében. A magyarság megmaradásának záloga ez, amelynek alapja a szépen és helyesen használt magyar anyanyelv – fogalmazott, majd Kölcsey szavait idézte: „Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség.”

Legyen minden nap ünnep!

Román István megyei kormánymegbízott is amellett érvelt, hogy ne csupán az év egyetlen, hanem minden napja legyen a magyar kultúra ünnepe, különösen ebben a megyében, a Himnusz szülőföldjén!

Kölcsey unokaöccséhez intézett intelmeiből (Parainesis) ezeket a sorokat idézte: „Az, ki életében sokat érzett és gondolkozott; s érzeményit és gondolatait nyom nélkül elröppenni nem hagyta: oly kincset gyűjthetett magának, mely az élet minden szakában, a szerencse minden változásai közt gazdag táplálatot nyújt lelkének. Sok szépet irának a bölcsek, s gyakran a nem épen bölcsek is; gazdag forrást nyitának fel, honnan jó sorsban intést, balban vígasztalást, mindkettőben magasra emelkedést, szív és észnemesűlést meríthetünk; de azok is csak úgy hatnak reánk, ha érzés és gondolkodás által sajátunkká tevők, ha saját magunkban kiforrva lényünkhez kapcsolódtak, mint az esti szélhez a virágillat, melyben megfürdött.”

A mai világban számos multikulturális törekvésnek lehetünk tanúi, éppen ezért különosen fontos a nemzeti és keresztényi értékek, a kultúránk védelme, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy jól bánjunk a ránk bízott szellemi örökséggel.

– A modern technikának hála, sokféleképpen ápolhatjuk, népszerűsíthetjük az irodalmi értékeinket. – „Meleg szeretettel függj a hon nyelvén! Mert haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog” – emlékeztetett Kölcsey intelmére a kormánymegbízott.

Pályája fő műve

Dr. Karádi Zsolt, a Kölcsey Társaság alelnöke elmondta: a Kölcsey Társaság célja Kölcsey Ferenc és művei, különösen a Himnusz kultuszának fenntartása, illetve elmélyítése. Ennek érdekében könyveket adtak ki, programokat rendeztek és emlékhelyeket tartanak fenn hazánkban és határon túl is. A társaság kezdeményezésre vált január 22. a magyar kultúra napjává. Megjegyezte: a szülők és a pedagógusok egyaránt sokat tehetnek azért, hogy a fiatalok még inkább megismerjék Kölcsey életét, munkásságát, sokoldalúságát.

– Bármely irodalmi mű csak félig van kész, amikor megszületik. Akkor lesz teljes, amikor eljut az olvasók elméjébe és szívébe. Kölcsey nagyívű költői pályájának csúcsteljesítményével, a Himnusszal éppen ez történt. Amilyen egyértelmű, olyannyira összetett ez a mű, foglalkozik a megosztottság problémájával, az ember- és hazaszeretet nyelvén ad magyarázatot a nemzeti sorscsapások miértjére. Kölcsey páratlan emberi kiválóság volt, aki a testi-lelki gondjai ellenére is képes volt a magyar nemzet gondjaira fókuszálni, mintha csak egy magasabb rendű erő küldötte lett volna.

A Himnusz tudatosítja bennünk, hogy a haza több, mint az a föld, ahol élünk, nem pusztán földrajzi hely, hanem egy értékes nemzetközösség!

– hangzott el a megyeházán tartott ünnepségen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!