Kisvárda

2020.01.30. 20:00

Grafikai sorozat a fejedelem életútjáról

Szeifried Zoltán képzőművész fontosnak érzi a hiteles történelem bemutatását.

A magyar történelem kiemelkedő alakjait, emlékezetes eseményeit nemcsak írók, költők, zeneszerzők örökítik meg, hanem a képzőművészek is. A Kisvárdán élő festő- és grafikusművész, Szeifried Zoltán A fejedelmi élet nyomában címmel II. Rákóczi Ferenc életével kapcsolatban készített tavaly kiállítást, amit napjainkban Vásárosnaményban lehet megtekinteni, február közepétől pedig a tuzséri Lónyay-kastélyban.

Minden, ami pozitív

– Szeretek tematikus sorozatokat készíteni, mert akkor egy-egy történelmi személyt, egy-egy történelmi eseményt több oldalról is bemutathatok. Korábban Mátyás királyról is készítettem hasonló sorozatot – mesélte érdeklődésünkre Szeifried Zoltán, aki tavaly januárban a magyar kultúra napja alkalmából átvehette a Magyar Kultúra Lovagja címet is.

– A mottóm: „Minden, ami pozitív”, s ezt a gondolatot igyekszem erősíteni az alkotásaimban is. Az elmúlt évtizedekben sokféleképpen kommentálták a médiában a magyar történelem eseményeit, sok mindent nem úgy tanítottak, ahogy valójában történt. A képeimmel igyekszem segíteni a múlt helyes értelmezését. Igaz, a fejedelem megítélése soha nem változott meg: egyedülálló személyiség a magyar történelemben, egy olyan magasan ragyogó állócsillag, akit nem ért sohasem kritika. Olyan tetteket hajtott végre, amelyekre csak büszke lehet minden magyar.

– Hadd idézzek az első kiállításra megjelent meghívón olvasható gondolataimból: „II. Rákóczi Ferenc személye, élete, hazaszeretete megkérdőjelezhetetlenül egyedülálló. Olyan alapszínfoltja a magyar történelmi palettának, amely meghatározó és viszonyítási alapot adó minden más színnek. Egy ember, aki az életét, a vagyonát, a családi boldogságát, mindent, ami fontos volt a számára, feláldozta a szabadság, a haza oltárán, példaértékű legyen minden ma élő magyar ember számára. Egy ember, aki Mikes Kelemen szavaival élve a bujdosásban is bujdosó volt. Fejedelemmé választásának 315. éve után is büszkék lehetünk arra, hogy közöttünk élt. A grafikai sorozat dióhéjban igyekszik bemutatni azt a hihetetlenül gazdag életutat sok szereplővel és helyszínnel, ami osztályrészül jutott a nagyságos fejedelemnek.”

Kutatómunka a könyvtárban

– Először a szerteágazó életút miatt a szabadságharcra fókuszáltam, de aztán a mozgalmas előélete, a sokszínű családja és a kalandos utóélete miatt úgy éreztem: kerek egésszé kell tenni életét és munkásságát. Tömörítenem kellett, mégis igyekeztem a teljességre törekedni. A grafikák értelmezésében képaláírások is segítenek.

Egy történelmi sorozat megörökítése érdekében szükség van arra, hogy a képzőművész alaposan ismerje a történelmi események menetét és a történelmi személyek tulajdonságait. Szeifried Zoltán is sok időt tölt elméleti felkészüléssel.

– Könyvtárakban végzek kutatómunkát, elolvasom a szakirodalmat, rekonstruált várakról nézek 3D-s felvételeket. Sajnos, sok magyarországi vár nem maradt fenn épen. Az erődítményeket egyrészt a Habsburgok robbantották fel, másrészt taktikai okokból maga a fejedelem is rendelt el várrombolást. Fontosnak tartom, hogy fiatalok és idősek a képek segítségével ismerjék meg a hiteles történelmet – folytatta Szeifried Zoltán. – II. Rákóczi Ferenc fejedelem erkölcsi tartása elvitathatatlan, legyünk büszkék rá valamennyien.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában