Békés vizeken

2020.01.08. 07:33

Megszentelték, hogy békés legyen a folyó

A Nyíregyházi Egyházmegye egyik legtávolabbi határ menti települése Csenger és Csegöld.

A folyó mindkét partján megszentelték a Szamost

Fotó: Nagy Szsabolcs

A két helység nemcsak a központtól esik távol, hanem a Szamos folyó is elválasztja a két települést egymástól. Most mégis közel került egymáshoz a két egyházközség, hiszen közös vízszentelést végeztek a lelkipásztorok a Szamos bal és jobb partján.

Békés vizeken

– Nem horgászni és nem fürödni jöttünk le a Szamos partjára, hanem imádkozni és megszentelni azt. Közel két­ezer évvel ezelőtti eseményre szeretnénk emlékezni, amikor Krisztus urunk megjelent 30 évesen a Jordán partján, hogy felvegye Jánostól a keresztséget. Az evangéliumok nemcsak azt írják le, hogy János azonnal felismerte őt, hanem azt a tényt is, hogy a teljes Szentháromság megnyilvánul, feltárja önmagát az emberek előtt megjelenve – mondta Ignácz András parókus.

Megjegyezte: – Beszennyeződött, bűnös világunkban, amikor a víz és a levegő minősége egyre jobban romlik, akkor is el kell hinnünk, hogy jelen van köztünk Isten ­országa.

– Amikor imádkozunk, amikor imára kulcsoljuk kezünket, akkor el kell hinnünk, hogy nemcsak mi, akik imádkozunk, tisztulunk meg, hanem a körülöttünk és bennünk lévő természet is. Épp ezért folyik békésen, ­csendesen a Szamos folyó, de fél évszázaddal ezelőtt nem így volt; kilépett medréből, és átlépte a neki rendelt ­határokat, áldozatokat kívánva. Ma ezért is ­imádkozunk, hogy a történelem nagy ­színpadán ilyen soha ne történjen meg újra.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában