In memoriam Ady Endre

2020.01.31. 11:27

Százegy éjnek virrasztója

Tudományos előadásokkal tisztelegnek Ady Endre munkássága előtt a nagykárolyi eseményen.

Ady Endrére emlékeznek

Százegy éjnek virrasztója – In memoriam Ady Endre címmel rendeznek emlékülést Nagykárolyban, a nagyszabású irodalmi esemény egyik fő szervezője a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület. A nyíregyházi szervezet elnöke, dr. Mercs István lapunknak elmondta: csütörtökön a költő szobrának megkoszorúzásával kezdődött el a rendezvény, ma és holnap előadásokat hallhatnak az érdeklődők.

Hit, színház, vallás

– A nagykárolyi kastély ad otthont az emlékülésnek, amelynek előadói között nyíregyházi irodalomtörténészeket is találunk.

– Karádi Zsolt Ady Endre színházi témájú írásait veszi górcső alá, Nagy Balázs Isten, hit, vallás, egyház Ady Endre publicisztikájában címmel tart előadást, Gerliczki András a Nyugatban megjelent Ady-novellákat elemzi, én pedig Ady egyik ismeretlen, 1913-ban keletkezett szakítóverséről beszélek a hallgatóságnak – mondta Mercs István.

A két nap alatt szó esik majd Ady nagyváradi kapcsolatairól, az úttalanságról és kiútkeresésről, a zsoltáros hangvétel régi magyar előzményeiről, de az irónia szerepéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában