eszperantó

2020.01.03. 08:01

Vietnámból érkezett a hívás

Nemere István jelenleg egy magyar–eszperantó nyelvű krimin dolgozik.

Az eszperantó nyelvet beszélő emberek a világ minden táján, így hazánkban, megyénkben is méltóképpen emlékeztek meg a közelmúltban a nemzetközi nyelv megalkotójának, Ludoviko Lazaro Zamenhof 160 éves születési évfordulójáról, mely nap (december 15-e) egyben az eszperantó irodalom és könyv ünnepe.

Az Országos Eszperantó Egyesület Budapesten központi ünnepséget szervezett, emellett a Vasutas Művelődési Házban működő Nyíregyházi „Verda Stelo” Egyesület is megrendezte a helyi programját.

A Kelet is megírta

Zuberecz Miklós elnök évértékelése után a Miskolcról érkezett Halász József számolt be az Országos Vasutas Eszperantó Egyesület munkájáról. Megemlékeztünk a 2019-ben elhunyt tagunkról, Csujna Jánosról. A nyári országos baráti találkozót Tiszafüreden megszervező Vass-Szegedi Julika az internet segítségével köszöntötte a jelenlévőket Vietnámból.

Megszólaltak a közelmúltban sikereket elért, a Kelet-Magyarország hasábjain korábban bemutatott tagjaink is: a leveleki Akliné Marika elszavalta a nyugdíjas­versenyen győzelmet hozó versét, Végső László pedig, aki maga is jeles sportoló, a diákjai, tanulói versenyeredményeivel büszkélkedett.

Megtekintettük a Gaál Győző svájci utazásáról készült filmet, majd a svájci eszperantisták közreműködésével készített Titkos falu című játékfilmet. Asztalosné Koltai Györgyi az egy éve az egyesületünk által kiadott Nemere István-regényt, a Jesát méltatta, a könyv a világ sok pontjára eljutott.

A szerző jelenleg egy magyar–eszperantó nyelvű krimin dolgozik. A nyári eszperantó rendezvények résztvevői fotók segítségével elevenítették fel és osztották meg a hallgatósággal élményeiket.

Asztalosné

Koltai Györgyi

alelnök, Nyíregyházi

„Verda Stelo” Egyesület

Címkék#eszperantó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában