Star Wars

2020.02.22. 20:00

Fénykard helyett fényképezővel „csatázik” a nyíregyházi fotós

Janics Attila rajongóként készít fotódokumentumokat a magyar Star Wars-forgatásról.

Fotó: Janics Attila

Tavaly decembertől minden Star Wars-rajongó megbarátkozhatott a ténnyel, hogy egy galaktikus korszak, a Skywalker család története végérvényesen lezárult. Vagy mégsem? A világhálón szörfözgetve ugyanis mást tapasztalunk.

Mintha a lelkes követők még mindig azt az életérzést és hangulatot keresnék, kutatnák, amit a legendás űrsaga első trilógiája, az első prequel az 1970-es évek végén, ’80-as évek elején, de azt követően is kiváltott. Egyre-másra jelennek meg például az újabbnál újabb rajongói filmek, a fiatal George Lucas modorában.

Másfél éve lapunk hasábjain is beszámoltunk róla, hogy megyénk két tévése, Varga Dezső és Varga Zsolt ugyancsak belevágott egy ilyen projektbe. A produkcióról – amelyen még mindig dolgoznak – újból egyre gyakrabban hallunk. Legutóbb kollégánkról, Janics Attila esküvői fotósról derült ki, hogy az alkotók a produkció igen megtisztelő werkfotósává, vagyis az előkészületek és a forgatások dokumentálójává választották.

Vitte a kíváncsiság

– Gyermekkori kedves barátom, a nyíregyházi Kévés György keresett meg két éve, hogy készíttetne néhány felvételt a családi fotóalbumba. Szép őszi idő volt, gondoltam, teremtünk valamiféle kellemes és színes őszi hangulatot. Valósággal leesett az állam, amikor október 23-án megjelentek nálam rohamosztagos-, űrpilóta-, padavan- és sullustani jelmezben. Egyébként remekül néztek ki, mintha mindenkire rászabták volna ezeket a holmikat.

Élethű volt minden a ruházattól a fegyverekig. Később kimentünk a Simai úti lőtérre, beállítottunk néhány akciójelenetet, este pedig a Korzó bevásárlóközpont tetején próbáltuk ki, hogyan mutat mindez éjben „izzó” fénykardokkal.

Korábban nem is tudtam róla, hogy magyar rajongói film készül, és Gyuri barátomtól hallottam arról is, hogy lesz egy forgatás a Vajdahunyad várában Budapesten

– mesélte Attila.

Persze neki se kellett több, hiszen rajongóként ugyanúgy megdobban a szíve, ha valahol felharsan John Williams zenéje. Fáradságot és időt nem kímélve elutazott a fővárosba, majd ki se mozdult az egész napos forgatásról.

Neve a stáblistán

– Ott mindenki szeretetből, rajongásból tette a dolgát, másképpen nem is lehet tető alá hozni egy ilyen filmet. Már az is megtiszteltetés volt, hogy ott lehettem.

Janics Attila Darth Vaderrel barátkozik

– Azt a pillanatot soha nem feledem, amikor Darth Vader lépked fölfelé a Mezőgazdasági Múzeum patinás lépcsősorán, libben utána a köpenye, és rohamosztagosok követik.

– Egy külön teremben a sötét nagyúr éjfekete trónszékét is felépítették, ma is beleborzongok, ha rágondolok. Születtek portrék és részletfotók, több száz expozíció készült.

– A fotókat látva Varga Dezső „Dedi” megkért, hogy legyek a produkció hivatalos werkfotósa, ami hihetetlen megtiszteltetés, és azzal is együtt jár, hogy ott lesz a nevem a stáblistán. Ez azóta is örömmunka számomra, a további forgatásokat is végigkísérem – hallhattuk megyénk egyik legkeresettebb esküvői fotósától, aki legutóbb egy nemzetközi esküvőifotó-pályázaton, a több mint 400 fotós több mint 1200 fotóját felvonultató CEWES-en lett a ceremónia kategória ötödik helyezettje egy monokróm felvétellel.

Odateszik, ahogy kell

Arra azért ismételten felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy ez a filmforgatás ma már sokkal több egyszerű hobbinál, holmi rajongói időtöltésnél. A produkció mára hatalmasra nőtt, a híre még George Lucashoz is eljutott, és a rajongók a világ minden táján érdeklődéssel várják a bemutatót. Azt Janics Attila is megerősítette, hogy hihetetlen mennyiségű profi felszerelést vonultattak fel a forgatáshoz.

– Dezső és Zsolt mellett más operatőrök is rögzítik a jelenetet, méghozzá profi kamerákkal. Az külön lenyűgözött, hogy nem volt bekiabálás, nem voltak önjelölt rendezők, ha Varga Dezső kimondta, hogy „action!”, síri csend lett.

Egyébként a jelmez- és eszköztáruk is pazar, vannak kellékek, amelyek Amerikából, maszkok pedig Írországból is érkeztek, és akkor még nem beszéltünk a távoli országokból érkező szereplőkről.

A vállalkozó barátom, Kévés György is sokkal hozzájárult a mű sikeréhez. Nyíregyházán például az egyik raktárában egy greenbox stúdiót is felépített kizárólag emiatt.

Legutóbb itt forgattak zöld háttér előtt néhány közbülső jelenetet. De még ezzel sincs vége, nyáron is lesz utóforgatás, ráadásul szabadtéren, ahol pirotechnikát is bevetnek a fiúk – avatott be a PCAS állatmentőknél is karitatív munkát végző fotós. Mesélhetett volna még, mi minden is történik majd a vásznon a 66-os parancs után, de erről legközelebb a nyíregyházi mecénást, Kévés Györgyöt faggatjuk majd.

Matyasovszki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában