mozi

2020.02.06. 09:30

Filmbe illő, példaértékű karakter

Dr. Béres József fiát és menyét lenyűgözték a forgatáson tapasztaltak, biztosak a mozifilm sikerében.

Elérkezett a várva várt nap: február 6-án tartják A feltaláló című film országos premierjét. A mozifilm a záhonyi születésű legendás kutató, dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét mutatja be, és izgalmas, érzelmekben gazdag jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét, a kutató folyamatos harcát, és objektív látleletet is nyújt az akkori Magyarországról.

– Nagy örömmel fogadtam, hogy játékfilm készül édesapám életéről, de azért meg kellett barátkozni a gondolatával – kezdte reagálását megkeresésünkre dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke. – A film producere, Kabay Barna és munkatársai édesapámról néhány éve már készítettek egy kiváló dokumentumfilmet, és tisztában voltunk az elhivatottságukkal, az igényességükkel.

Egy játékfilm viszont egészen más kategória. Ott a színészek belebújnak más emberek bőrébe. El sem tudtuk képzelni, hogyan lehet megformálni még a legkiválóbb művészeknek is azokat a személyeket, akiket mi nagyon jól ismertünk, és akik közel álltak hozzánk.

Ugyanakkor egyetértettünk abban, hogy édesapám élete, karaktere, tiszta jelleme nagyszerű példával tud szolgálni az embereknek, és útmutatást is tud adni a mai világunk bizonytalanságaiban is. A film alkotói a lehető legjobban szerették volna megismerni Béres Józsefet, és a filmben világosan megmutatni azokat az emberi kvalitásokat, melyek miatt az ő személye mára mindannyiunk előtt hőssé nemesedett.

Jól ismerték a feleségem édesapámról írt Cseppben az élet című könyvét, sokat beszélgettünk, és folyamatos betekintést engedtek a forgatókönyvbe. Mi messzemenőkig tiszteletben tartottuk a művészi elképzeléseiket, ők pedig a mi személyes kéréseinket. Példaértékű volt köztünk az együttműködés.

– Három alkalommal is jártunk a forgatás különböző helyszínein. Hatalmas élmény volt! Megtanultuk, hogy nem azt kell várnunk, hogy egy az egyben lássuk az édesapámat vagy édesanyámat (ez lehetetlen lenne), hanem hogy megtaláljuk a színészekben, helyzetekben azokat az érzéseket, amik hozzájuk kötöttek bennünket, és felleljük azokat az élményeket, amiket velük éltünk át egykor.

Lenyűgözött bennünket az a lelkes csapatmunka, amivel találkoztunk. Valahogy az egész stábon, minden szereplőn azt lehetett érezni: együtt élnek a filmmel, hogy fontos nekik a történet, az ügy.

Túlmutat az emberi sorson

– Az alkotás folyamán végig fontos volt számukra a megerősítésünk – említette dr. Béres József. – A forgatókönyvet több fordulóban, részleteiben is átbeszéltük. A szereplők kiválasztását teljes mértékben a film alkotói végezték, de a főbb szereplőknél kérték a jóváhagyásunkat. Egyetlen esetben sem volt ellenvetésünk. A forgatásba nem szóltunk bele, amit láttunk, abban erősített meg, hogy a legjobb kezekben van ez a film.

– Be kell vallanunk, arra, hogy ennyire nagyszerű lesz a végeredmény, egyikünk sem számított. Talán elfogultnak tűnhet a lelkesedésünk, de tudom, nem a szubjektivitás mondatja ezt velünk. Olyan film született, amelyik messze túlmutat egy nagyszerű ember, az édesapám személyes sorsán.

A közelmúltról a mának szól, a mai bonyolult világban üzen nekünk a legfontosabbakról, ami szerint érdemes élnünk. Már csak ezért is reméljük, hogy sokan lesznek kíváncsiak rá.

A sikerben egészen bizonyosak vagyunk.

– Természetesen nagyon izgatott bennünket, hogy milyenek a színészek, felismerjük-e bennük a családtagjainkat, hogyan készül a film. Nagyon vártuk a személyes találkozókat. Bíztunk a Gyöngyössy Bence, Petényi Katalin, Kabay Barna hármasban, és kezdetektől fogva erősen hittük, hogy egy nagyon jó film születik – tette hozzá Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója és a Béres Alapítvány elnöke, a legendás feltaláló menye.

Ladányi Tóth Lajos


A feltaláló – színes, magyar játékfilm

Országos premier: 2020. február 6.

Rendező: Gyöngyössy Bence

Producer: Kabay Barna

Főszereplők: Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Székely B. Miklós, Hatházi András, Für Anikó, Seress Zoltán

Forgatókönyv: Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence, Kabay Barna, Fonyódi Tibor, Czető Bernát László

Fényképezte: Csukás Sándor

Zene: Csont István, Balázs Ádám

Vágó: Tusor Bálint, Mózes Gyula István

Művészeti konzultáns: Petényi Katalin

Jelmez: Breckl János

Gyártásvezető: Cservenyi Tamás, Markó Judit

Fotó: Pannonia Entertainment

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában