pályázati hangverseny

2020.02.26. 09:00

Jutalomszereplés a legjobbaknak

A félévi szakmai meghallgatáson legjobban szereplő növendékek léphettek fel a pályázati hangversenyen.

Fotó:

Pengett a cimbalom, szállt az ének, vidáman szólt a harmonika a napokban azon a hangversenyen, amit a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatának népzene szakos hallgatói adtak az oktatási intézmény dísztermében.

A klasszikus zenészek után ugyanis a népzenészek számára is megrendezték a pályázati hangversenyt, amelyen szakmai zsűri értékelte a fiatalok produkcióját. A szakemberek döntése alapján eldőlt az első három hely sorsa, valamint gazdára talált az Universitas gyűrű és a közönségdíj.

Jelentős esemény

Mielőtt a fiatalok színpadra léptek, M. Nagy Andrea, a zeneművészeti munkaközösség vezetője mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a tagozat életében fontos hagyomány és jelentős esemény a klasszikus zenészek mellett a népzenészek pályázati hangversenye, s ennek fontosságát a növendékek is átérzik.

A koncerten ugyanis minden alkalommal azok a népzenészek léphetnek fel, akik a félévi szakmai meghallgatáson a legjobban szerepeltek.

Tehetséges fiatalok

A rendezvényt dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere nyitotta meg.

– Részt vehettem a klasszikus zenészek hangversenyén is, ahol igen sok tehetséges fiatalt hallhattam. Éppen ezért örömmel jöttem most is, mert tehetséges fiatalokat látni és hallani mindig felemelő érzés.

A város vezetésének jó érzés azt tudnia, hogy ilyen tehetséges fiatalok tanulnak a településen.

Örülök annak, hogy a művészeti szakgimnázium odafigyel a tehetségekre, foglalkozik velük, s megteremti ezeknek a jutalomszerepléseknek a lehetőségét – fogalmazott az alpolgármester.

A növendékek bemutatkozása után Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének vezetője adta át az Univer­sitas gyűrűt a neki legjobban tetsző produkció előadójának, előtte azonban még elmondta gondolatait.

– A népzeneképzés egyik fontos bázisa a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium, ezért mindig örömmel jövök ebbe az intézménybe. Tehetséges fiatalokat hallhatok, akikkel aztán később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is találkozhatom az itteni magas színvonalú képzésnek köszönhetően.

MML


 

Végeredmény

I. Horváth Norbert, cimbalom

II. Révész Eszter Sára, ének

III. Bernáth Ádám, citera

Universitas gyűrű: Horváth Norbert

Közönségdíj: Horváth Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában