2020.02.15. 21:35
Kétnapos disznóság a Sóstói Múzeumfaluban
Ismét a Nyírségi Disznótoros Fesztiváltól lesz hangos a Sóstói Múzeumfalu február 22–23-án.
Hurka-kolbász bőven akad majd
Forrás: KM-archív / Sipeki Péter
A böllérversenyre az ország különböző részeiből több mint húsz csapat érkezik, de jött nevezés Erdélyből és a Felvidékről is. A kétnapos „disznólkodás” alatt a látogatók figyelemmel kísérhetik a húsfeldolgozás teljes folyamatát az állatok megszúrásától egészen a kolbásztöltésig. A rendezvény első napján sült, hagymás vért, hurkát, kolbászt és toroskáposztát kóstolhatnak a vendégek, míg másnap kocsonyával, frissensültekkel, levesekkel és számos egyéb finomsággal csillapíthatják étvágyukat a „disznóságok” rajongói. A színpadon a hagyományőrző egyesületek mellett népszerű előadók gondoskodnak a remek hangulatról.
Érdemes éhesen érkezni
A fesztivál idei újdonságairól dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta:
– A disznótoros fesztiválon a résztvevők megismerhetik, hogyan állították elő hajdan az emberek az élelemet, hiszen nem mindig volt magától értetődő, hogy bemennek a boltba, és megveszik azt a néhány kiló húst, amire szükségük van.
– Az újdonságok közül kiemelném a csilisétel-evő versenyt, ahol az elkészült finomságokat „tüzes ruhába” öltöztetjük.
Dr. Ulrich Attila azt is elárulta, érdemes a rendezvényre éhesen érkezni, hiszen aki minden csapat remekművét megkóstolja, sorsoláson vehet részt, ahol egy hűtőszekrény talál majd gazdára.
MI