Nyíregyháza

2020.02.14. 17:00

Közös kiállításon a hármas fogat

Útjaik közös metszéspontja a művészet és a vallás.

Fotós:

Gondolatok és érzések hitről, sorsról, szeretetről képekben és versekben egy tárlaton Nyíregyházán, a Szentháromság görögkatolikus templomban.

A dr. Papp Angéla fotóiból, Papp Tünde verseiből és Demkó Mária Szimonetta írásaiból nyílt kiállítás zarándok­utakra röpíti el a látogatót személyes lelki ösvényeken, érzésvilágukat nyitják ki az alkotók a nagyközönség előtt. A szerzőket összeköti hit, vallás és a művészet, mint mondják, egy közös úton járnak: a szeretet útján.

Dr. Papp Angéla (balra) és Papp Tünde a kiállítás megnyitóján | Fotók: Pusztai Sándor

Az ember már csak ilyen! Mindenben keresi az újat, az élményt, így a vallásban is. A zarándoklat egy ilyen élményforrás, ahol tapasztalatot szerezhet az ember önmagáról, megújítja hitét, és megerősítheti kapcsolatát egy közösséggel.

A zarándokok feladatuknak tekintik, hogy továbbadják, mit éltek át egy-egy lelki utazáson. Így kerültek a nyíregyházi Szentháromság ­görögkatolikus templom falára három alkotó gondolatai, érzései hitről, sorsról, szeretetről képekben és versekben egy tárlaton.

Egy szelet magukból

Dr. Papp Angéla fotóiból, Papp Tünde verseiből és Demkó Mária Szimonetta írásaiból nyílt kiállítás a múlt hét szombaton, az alkotások a szerzők különleges hit- és gondolatvilágába röpítenek.

Versrészlet

Papp Tünde: ZarándokÁrnyat adó lombok…

Fények, csend-áhítat,

Csüggedő lelket, mind,

Szépsége átitat.Hordozod kereszted,

Életed útvesztő,

Vigasztalan sorsod

Hit nélkül esendő.Hosszú, nehéz az út,

Mely most még előtted,

Isten kegyelméből

Lassan mind mögötted.

– Tavaly nyáron fogalmazódott meg a gondolat, hogy a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusra készülődve összegyűjtünk zarándoklatainkból egy tárlatra valót. Tudatosan 33 képet választottam, a fotók egy részéhez illeszkedik vers, a költemény a képek üzenetét erősíti meg, de van, ahol fordítva igaz. Olyan képeket is felfedezhet a látogató, ahol rá bízzuk, hogy mit lát, mit gondol bele, szabadon asszociálhat, és természetesen a kép nélküli versek, írások a szabad képi gondolkodás lehetőségét adják meg – összegzett röviden a tárlatról dr. Papp Angéla, aki szerint: mindannyian zarándokok vagyunk, útnak indulunk az „Élet” nevű úton, amelyen sorra kapjuk a feladatokat a sorstól, és cipeljük a keresztjeinket, amelyekből tanulhatunk, fejlődhetünk.

Dr. Papp Angélát jól ismerik a megyeszékhelyen, a fogorvos aktív tagja az örökösföldi egyházközségnek, a közösségi oldalukat szerkeszti, eseményeket szervez, Szabó Tamás pasztorális helynök mellett segít összefogni a vallási közösséget. Angéla szerint az, aki megnézi a képeit, úgy érezheti magát, mint egy zarándoklaton, a mindennapi nagy rohanást lelassítja, megállítja néhány percre.

– „Állj meg! Nézz fel, nézz le! Láss! Meríts erőt, és haladj tovább! Hogy végül eljussunk oda…haza, ahol az Atya vár ránk” – mondja az alkotó. A képek egy része külföldi utazásai során készült, de ráismerni hazai tájakra is: Tiszabercelre, Sóstóra, a Mária-út vonalára és Nyíregyháza különböző pontjaira.

– Az én saját, egyszemélyes kis zarándoklataim, amikor elmegyek futni. Akkor szoktam rendet rakni a fejemben, átgondolni, megszervezni a tennivalóimat. Akkor szoktunk beszélgetni… Ő és én. Elsírom a bánatom, megosztom az örömöm… és igen, szoktam perlekedni vele, hogy oltalmazzon már jobban, már megint nagyobb keresztet rakott rám, mint amit – szerintem – elbírnék…

A zarándokutakon nagyokat lehet beszélgetni, énekelni, imádkozni vagy némán egymás mellett, egymást erősítve bandukolni. Az első Máriapócsra tartó zarándoklatomon csapódtunk egymás mellé Papp Tündével, emlékszem, a napkori pihenőnél már arról beszéltünk, hogy kár lenne, ha csak a fióknak írná a verseit, és arra buzdítottam, hogy jelenjenek meg művei, az első önálló kötetének a születésénél barátként, őszintén gratuláltam neki – vezette fel Angéla, hogyan is kötődik egymáshoz a művészi hármas fogat. Papp Tünde versei azóta öt antológiában olvashatók, és egy önálló, saját kötettel gazdagodott munkássága.

– Néhány évvel ezelőtt egyik hittestvérem meghívására egy háromnapos lelkigyakorlatot töltöttem Máriapócson. Nagyon fontos mérföldkő volt az a pár nap, mert a felszínre hozta belőlem azt a mérhetetlen szeretetet, ami verseimben is megjelenik – emlékszik vissza.

Istenes versek, példaképek

– Amikor írok, szeretném a legfontosabb emberi értékre, a szeretetre irányítani a figyelmet, hiszen mindannyian abból táplálkozunk, csak képesek vagyunk elfelejteni ezt az ősi alapigazságot. Istenes versekben óriási példakép Reményik Sándor, Ady Endre, de kedvencem Mécs László pap-költő. Azok a pársorosok, amelyben hitről, Istenről írok az ember-Isten kapcsolatról szólnak, a kiállított anyagban kiírtam magamból, azokat az érzéseimet, amelyeket zarándokútjaimon éreztem – mondja Tünde, aki a görögkatolikus hitközösséget a második családjának tartja, ahol felelősséggel tartoznak egymás iránt az emberek.

S ha a kiállítás harmadik szereplőjét is be szeretnénk mutatni, Demkó M. Szimonetta gimnazista korától kezdve ugyanazon az úton jár, mint alkotótársai, barátai.

A vallásosság alázat, türelem, szeretet és alkalmazkodás, így épül fel egy zarándoklat is, a verseimben is ezt szerettem volna kifejezni, botladozó emberként igyekezzünk az értünk keresztet cipelő Krisztushoz hasonlítani

– emeli ki Szimonetta.

Az alkotók a gyűjteményt vándorkiállításnak tervezték, ami várhatóan Máriapócsra, Nyíradonyba és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolára is eljut, és keresik annak lehetőségét, hogy önálló kiadványként is kezükbe vehessék a vallásos és a művészet iránt érdeklődő emberek.

KO

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában