hangverseny

2020.02.07. 14:32

Szemük előtt a jövő: legyen próba vagy verseny

A félévi szakmai meghallgatás legjobb zenészei hangversenyen mutathatták be tudásukat.

Fotós: @DODO FERENC

Bizony rangja van már a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatán a pályázati hangversenynek. Egyrészt már az nagy elismerés, ha részt vehet rajta a növendék, ugyanis csak azokra vár ez a megmérettetés, akik a félévi szakmai meghallgatáson a legjobban szerepeltek. Másrészt nagy szakmai siker a fiataloknak, ha elnyerik az Universitas gyűrűt, valamint a pénzjutalommal járó első három hely egyikét vagy a közönségdíjat.

Neves szakemberek a zsűriben

Harmadrészt az is igen fontos szempont, hogy a szakmai zsűri munkájában felsőfokú oktatási intézmények művésztanárai vesznek részt, akiknek a véleménye igen sokat számít, hiszen a fiatalok az érettségi után valamelyik egyetemen szeretnék folytatni a tanulmányaikat, mivel a legfőbb céljuk, hogy művészek lehessenek.

Folytatják az elődök munkáját

A klasszikus zenészek számára a pályázati hangversenyt kedd este rendezték meg az oktatási intézmény dísztermében. A vendégeket M. Nagy Andrea, a zeneművészeti munkaközösség vezetője köszöntötte, majd bemutatta a zsűri tagjait.

Az idén Iván Klára gordonkaművész (Miskolc), Szatmári Zsolt klarinétművész (Budapest), dr. Dávida Tamás trombitaművész (Miskolc) döntött az első három hely sorsáról.

Tőlük függetlenül figyelte a fiatalok produkcióját dr. Papp Sándor gitárművész, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója, aki a számára legjobban tetsző produkciónak adta át az eredményhirdetéskor az Universitas gyűrűt.

Még mielőtt a fiatalok színpadra léptek volna, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondott köszöntőt.

– Nem először állok itt, többször is részese lehettem már ennek a rendezvénynek. Mint megtudtam, a pályázati hangverseny legalább huszonhárom éve hagyomány a szakgimnáziumban.

Ennyi év alatt sok-sok generáció váltotta egymást az iskolában, sok-sok tehetséges művészpalántát indított útjára az iskola. A fiatalok mindig a jövőre gondolnak. Azt tervezgetik, s ha megvan a cél, azért dolgoznak. A ma este fellépő tizenhárom diák is a jövőjére gondol, hiszen sokat kellett gyakorolniuk, hogy itt lehessenek a legjobbak között.

Én, mint alpolgármester, büszke vagyok arra, hogy a városban ilyen tehetséges fiatalok élnek, akik elkötelezett művésztanárok vezetésével folytatják tovább az elődök sikeres munkáját, s koncertről koncertre bizonyítják tudásukat és ügyességüket, valamint azt, hogy méltók a közönség szeretetére – fogalmazott a megyeszékhely alpolgármestere.

Izgalmas várakozás

A köszöntő gondolatok után már tényleg a zene kapta a főszerepet, az érdeklődők hallhattak többek között gitár, magánének, fuvola, kürt, marimba, klarinét, gordonka, fuvola tanszakos növendékeket.

A hangverseny után a fellépő diákok és a nézők egyaránt nagy izgalommal várták az eredmények kihirdetését. Először dr. Papp Sándor hirdette ki azt, ki kapja tőle az Universitas gyűrűt.

Nehéz a döntés

A „Per aspera ad astra” (Rögös út vezet a csillagokig) feliratozású gyűrű átadásakor a gitárművész a következőket mondta:

– Minden tiszteletem a fiataloké, akik a félévi szakmai vizsgák után még egy magas színvonalú hangversenyen is felléptek. Hadd kérjek egy tapsot a felkészítő tanároknak és a zongorakísérőknek, mert munkájukkal ők is hozzájárultak ehhez az igényes hangversenyhez. Megmondom őszintén, ilyen nehéz helyzetben ritkán vagyok.

Nehéz döntenem, nehéz egy produkciót kiemelnem a tizenhárom közül, mert mindegyik nagyon jó előadás volt. A produkciókat azért is nehéz volt összehasonlítani, mert más-más évfolyamos növendékekről van szó, van, aki rövidebb, van, aki hosszabb darabot játszott, s volt produkció zongorával és zongora nélkül is. Így aztán végül a pillanatnyi benyomásaim alapján döntöttem, s a tubás növendék játéka fogott meg a leginkább.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés különdíjáról Baracsi Endre alelnök és dr. Papp Csaba megyei jegyző döntött.

– Már sokszor volt lehetőségem gyönyörködni a pályázati hangversenyeken a fiatalok játékában. A zsűrivel szemben hatalmas előnyöm, hogy nincs zenei képesítésem, így a felelősségem is sokkal kisebb. A fiatalok csodálatos estét szereztek nekünk, a különdíjat pedig Bánszki Réka fuvolistának ítéljük – jelentette be a megyei közgyűlés alelnöke.

Példaértékű sorozat

Kihirdette ítéletét a zsűri is, majd fény derült a közönségdíjat elnyerő versenyző személyére. A zsűri tagjai az eredményhirdetést követő beszélgetésen elmondták, hogy nagyon felkészült növendékeket hallhattak, s példaértékű, hogy immár több mint húsz éve újra és újra megrendezi a zenei tagozat a hangversenyt, amely minden alkalommal a fiatalok fejlődését szolgálja.

Eredmények

Universitas gyűrű: Péterszegi Balázs (tuba)

A szakmai zsűri döntése alapján:

I. Péterszegi Balázs (tuba)

II. Bánszki Réka (fuvola)

III. Morvai Renáta (klarinét)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés különdíja: Bánszki Réka (fuvola)

Közönségdíj: Bánszki Réka (fuvola)

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában