7 régió 3 mese

2020.03.03. 21:30

Ajándékba kapják a mesét

Az egyesület célja, hogy minél több szülő és pedagógus kapjon kedvet az élőszavas meséléshez.

A mese volt, van és lesz. Bármilyen dátumot is mutasson majd a jövő évszázadokban a naptár, mesére akkor is szükség lesz. A csodálatos történetek ugyanis különleges világba repítenek el kicsit és nagyot.

Gyermekként átéltük és végigizgultuk a jók és a rosszak küzdelmét, együtt éreztünk a legkisebb és a legszegényebb főszereplővel.

Nyugtatólag hatottak ránk a mesék, hiszen mindig kiderült az igazság, győzött a jó, míg a gonosz elnyerte méltó büntetését.

Megtanultuk, hogy mindenért meg kell küzdeni, fejlődött a képzeletünk, s mindez hatással volt a személyiségünkre is. Az elmúlt évtizedekben a technikai vívmányoknak köszönhetően voltak mesekazetták és mese-CD-k, hogy a szülők esti életét megkönnyítsék, de valójában soha nem tudták kiszorítani az élőszavas mesélés varázsát.

Az élőszavas mesélés erejét és jelentőségét a Meseszó Egyesület (Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület) is fontosnak tartja, s az idén először indította útjára „7 régió 3 mese” nevű országos programját a közösségi oldalán. Ennek keretében az ország 7 régiójában, régiónként 3, összesen 21 közösség kaphat élőszavas mesemondó alkalmat ajándékba az egyesület mesemondóitól.

Visszahozni a hagyományt

A nyertesek között van a Kisvárdai Egyesített Óvoda Napraforgó csoportja is. A csoport kicsinyeinek a Meseszó Egyesület egyik alapító tagja, a kisvárdai származású Bumberák Maja mesemondó fog mesélni március 6-án, pénteken 10 órától.

– A 2013-ban alapított Meseszó Egyesület tagjai olyan mesemondók, akik a Hagyományok Háza „Magyar népmese, hagyományos mesemondás” tanfolyamát is elvégezték. Célunk, hogy a mesemondás élő, szóbeli hagyományát – ami régen a mindennapok része volt – visszahozzuk a mai közösségekbe.

Egyaránt mesélünk gyermekeknek és felnőtteknek.

Az egyesület minden évben számos, a mesemondással kapcsolatos eseményt szervez. Olykor a határon túli magyar közösségeket is felkeressük, hogy minél több helyre eljusson a meseszó, az élőszavas mesélés ereje és varázsa – tájékoztatta szerkesztőségünket Bumberák Maja.

– A „7 régió 3 mese” program elindításának is az volt a célja, hogy minél több közösség megismerhesse az élőszóval mondott népmesék csodáját. Reméljük, hogy minél több szülő, pedagógus és szakember kap kedvet az élőszavas meséléshez.

Gyűjti is a meséket

Bumberák Maja nem ismeretlen az olvasóink előtt. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként gyűjti is a meséket megyénkben, de gyakran mesél is gyermekeknek. Mivel a szabadon, élőszóval elmondott mesemondásnak fontos szerepe van a pedagógiában, ezért módszertani képzéseket tart pedagógusoknak, könyvtárosoknak.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában