zene és színház online

2020.03.18. 12:36

Nem maradunk élmény nélkül

A művészek online kárpótolják a zene- és színházrajongókat.

A Bohemian Betyars a próbaterméből közvetít koncertet csütörtökön

A járványhelyzet fokozódása miatt már a kisebb befogadóképességű kulturális intézmények is bezártak, a színházak és koncerttermek egy része viszont úgy döntött, hogy élő közvetítéseket tartanak vagy videókat tesznek közzé, így szórakoztatva vagy megmozgatva az embereket a négy fal között.

Hogy senki ne maradjon színházi élmények nélkül, a Veres 1 Színház lírai tagozata, a Vers 1 Színház művészeinek előadásában esténként egy-egy költeményt láthatnak és hallhatnak az érdeklődők a teátrum Facebook-oldalán.

Mások mellett Balázs Andrea, Verebes Linda, Kálid Artúr, Nagy Sándor, Mihályfi Balázs, Aradi Tibor, Buch Tibor, Pál Tamás, Zorgel Enikő és Venyige Sándor lepik meg egy-egy maradandó versélménnyel a kényszerből távol maradó színházszerető közönséget.

Grisnik Petra színművész elindította a #miszépmiszépmiszép hashtag kezdeményezést művészek körében: „Mozgalmat indítok azoknak, akik nem bírnak/akarnak várni: néhány naponta bejelentkezem valami kulturális tartalommal. Beszélek, énekelek… Máshoz úgysem értek.

Csatlakozzatok, verseljetek, énekeljetek, táncoljatok, fessetek, mittudomén. Csak úgy. Mert a közönségünk most ott van, ahol mi: otthon

– írta bejegyzésében.

Zene és irodalom

A Budapesti Fesztiválzenekar mindennap 19.45-től ad élő közvetítésben koncertet a Face­book-oldalán és a honlapján. A Bohemian Betyars zenekar március 19-én 17.30-tól a próbaterméből közvetít a YouTube-on, hogy kárpótolja rajongóit az elmaradt koncertjei miatt, Vázsonyi János szaxofonos pedig a kedvenc zenéit játssza – többek között egy átiratrészletet Beethoven Holdfény szoná­tájából – március 21-én 18 órától.

Epres Attila, az Örkény Színház színésze mindennap feltölt a Facebook-oldalára ­videókat, amelyekben ­Ambrose Bierce-novellákat olvas fel. Ezek nem élő közvetítések, bármikor visszahallgathatók

KM

Borítókép: A Bohemian Betyars a próbaterméből közvetít koncertet csütörtökön


Mindennap egy versvideó

A nyíregyházi származású Lutter Imre, hogy idősebbnek és fiatalnak, szépkorúaknak és diákoknak is izgalmasabbá, tartalmasabbá tegye az otthon töltött időt, mindennap közzétesz egy versvideót a YouTube-csatornáján, amit a Facebookon is megoszt.

Ez a távtanulásban is segítség lehet, és zárt ajtók mögött is csökkenti a magányt. „Mert most minden olyan más: »Annyi minden változik, s nem biztos semmi sem« – hát én maradok, ha Te is akarod. Mert: »A dolgok változnak. A vers örök.«”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában