kulturális örökség

2020.04.09. 16:11

Értékes hagyományok

Az UNESCO jegyzéke az egyes országok nemzedékről nemzedékre öröklődő közösségi tudását gyűjti össze.

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A solymászat, a lipicailó-tartás és a magyar vonószenekari hagyományok is felkerülhetnek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára – derül ki a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményéből.

A skanzen tájékoztatója szerint a magyar solymászat hagyománya már 2011 óta a reprezentatív lista része, melyhez ebben az évben további 6 ország csatlakozott. A lipicailó-tenyésztés hagyományát nyolc ország közösen terjesztette az UNESCO elé, illetve hazánk önállóan terjesztette fel a magyar vonós­zenekari hagyományt.

Jövőre döntenek

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára évente egyszer lehet felterjesztést benyújtani önállóan vagy több országra kiterjedő hagyományként közös dokumentáció elkészítésével – ezek elkészítésével a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságát bízta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság 2021 decemberében dönthet arról, hogy a most felterjesztett örökségek felkerülnek-e a listára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában