mátészalka

2020.05.04. 08:04

A film és a film ajánlója egy évben születtek

Folytatódik a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház ajánlósorozata.

Neked ajánlom… címmel indított kulturális kezdeményezést a mátészalkai kulturális központ. Arra kérték a városban élőket, ajánljanak egymásnak egy számukra fontos művet, legyen az könyv, vers, zene, film vagy színházi előadás. Csányi Molnár Máté, aki gyermekkora óta érdeklődve tekint a kultúra és a művészet gyöngyszemeire, egy nagyszerű alkotásra hívja fel a figyelmünket.

„Általános iskolás koromban irodalomórán egy szívhez szóló, megrendítő filmet néztünk meg, ami azóta is kedvenceim közé tartozik. Ez A zongorista Roman Polański rendezésében, amit 2002-ben mutattak be – pontosan abban az évben, amikor megszülettem. A cselekmény 1939-ben játszódik Lengyelország fővárosában.

A főszereplő – akit Adrien Brody alakít – zongoraművész, aki egy lemezstúdióban dolgozik, amikor kitör a második világháború. A történet bemutatja a küzdelmét a megélhetésért, a művészet varázsáért, a szerelméért” – írja ajánlójában Máté.

Három Oscart hozott

Roman Polański francia–német–brit–lengyel koprodukcióban készített filmje Władysław Szpilman önéletrajzi regényét dolgozta fel. Számos rangos szakmai díjat nyert, többek között három Oscart hozott: a legjobb rendezőnek, a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó elismerést is bezsebelte.

Végül egy érdekesség: a főszereplő kézdublőre, egyben a filmben elhangzó zongorafelvételek többségének előadója Janusz Olejniczak lengyel zongoraművész volt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában