Űrrepülés

2020.05.29. 07:44

„Berti van a Szojuz–36 űrhajón! Egy iskolába jártunk”

Farkas Bertalan osztálytársa az izgalomtól nem tudott aludni – írtuk négy évtizede.

„Szaporodnak a világűr magyar nevezetességei” címmel dr. Göőz Lajos nyíregyházi fizikus, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola docense nyilatkozott a Kelet-Magyarország 1980. május 29-i számában. Elmondta: „Farkas Bertalan számos új, magyar műszert vitt fel az űrlaboratóriumba, amelyet a gyakorlatban próbálnak ki. Ez lesz a korona egy hosszú évek óta tartó tudományos munkára, amelyet a magyar szellemi élet adott az űrutazásokhoz.”

Az aznapi lapban megszólalt Garai Béláné Etelka nővér, a sóstói kórház III.-as belgyógyászati osztályának ápolónője: „Éjfélig voltunk ébren, néztük, utána meg az izgalomtól nem tudtam elaludni. Amikor meghallottam, hogy Farkas Bertalan nevét mondják a riporterek, aki a világűrből a magyar űrhajósok közül elsőnek repül, felkiáltottam. A férjem azt hitte, rosszul lettem. Nem hallod? – kérdeztem tőle. Berti van a Szojuz–36 űrhajón! Egy iskolába jártunk. Végtelenül örülök, hogy az osztálytársam az első magyar űrhajós.”

Nyíregyházi emlékérem

Emlékérem készül Nyíregyházán – számolt be róla a Kelet-Magyarország. Tóth Sándor szobrászművészt ihlette meg az űrrepülés, bronzba öntve alkotta meg az alkalomhoz illő érmet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában