zene

2020.05.05. 08:03

Harminc éve „dübörgött az elefánt” a Sóstón

„Ugye el­jössz még, ugye eljössz még, ha hallod majd az elefántdübörgést?” – így szól az idén 41 éves Karthago együttes Requiem című slágere.

Május 6-án lesz 30 esztendeje, hogy a mai is létező csapat fellépett Nyíregyházán, a sóstói ifjúsági parkban. Ott, ahol néhány nappal korábban a Pokolgép „robbant”, majd a Beatrice csalogatott ki nagy tömeget.

Harminc éve többek között még az Ossian, a Moby Dick, a Bikini, az Edda és Demjén Ferenc koncertezett a legendás helyszínen. Egészen 1995-ig üzemelt az ifipark, most a Nyíregyházi Állatparkban a fókaakvárium található a küzdőtér egykori betonján.

„Nagyágyúk” léptek fel

– Rengeteg élményem fűződik az ifiparkhoz – említette Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. – Gyerekként sokat rajzoltam arról, hogy milyennek képzelném el én az állatkertet, ami akkor vadaspark volt.

Sóstón fantasztikus koncertek voltak, olyan „nagyágyúk” léptek fel, mint például az Omega, a Neoton és a Skorpió. Egy fél évig, 1984-ben én is ott dolgoztam, mai szóhasználattal élve rendezvényszervezőként. S valóban, ma a fókák otthona az egykori bulihely.

Visszatérve a három évtizede történtekre: az akkor Nyíregyházán fellépő ­Karthago ma az egyetlen olyan aktív rockzenekar Magyarországon – sőt talán a kontinensen is –, amelynek tagjai a megalakulásuktól kezdődően az eredeti felállásban muzsikálnak – idestova 1979 óta.

Tavaly áprilisban a Papp László Budapest Sportarénában rendezték meg a jubileumi nagykoncertjüket, ahol fel­elevenítették a 40 esztendő slágereit (ilyen volt például a Keleti éj, a Senki lánya, Az áruló, a Barátok nélkül, a Csak a zene szól vagy az Apáink útján, amely a „Karthago himnusza” is lett).

Gidófalvy Attila (billentyűk, gitár, ének), Kiss Zoltán Zéro (basszusgitár, ének), Szigeti Ferenc (zenekarvezető, szólógitár, ének), Kocsándi Miklós (dob, gitár, ének), Takáts Tamás (ének, szájharmonika, dobok) alkotják a Karthagót, népszerűségük töretlen. Remélhetőleg sokáig lehet még hallgatni az előadásukban az „elefántdübörgést”.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában