Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.05.06. 20:00

Hazai földben Szabolcs daliája, Bihar remetéje

Nyolcvan éve nyugszik Nyíregyházán Bessenyei György író, költő, filozófus.

Forrás: KM

1784-től 1811. február 19-én bekövetkezett haláláig élt Bakonszegen Bessenyei György. Ott lett Szabolcs daliájából Bihar remetéje. Katonai, írói, filozófusi és közéleti területen is maradandót alkotott. A háza kertjében álló almafa alatt temették el, ahol sokat időzött, elmélkedett, olvasott.

Jubileumi közgyűlés

Mivel a Berettyó folyó sokszor kiöntött, veszélybe került a sírja is, ezért 1882-ben exhumálták egy védettebb helyre. Sírját obeliszkkel megjelölték, de tévesen 1742-es születési dátumot véstek rá, a testőrhadnagy ugyanis 1747-ben született Tiszabercelen. Nyughelye Liptay Jenő nyíregyházi földbirtokos magánterületén volt, aki az ottani cserkészeknek és leventéknek engedte át a földet táborozásra és gyakorlatozásra, cserébe azt kérte, hogy gondozzák a sírt. Nyíregyházán a Bessenyei Kör 1938. február 19-én ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.

A Honvéd Palotaőrség is lerója tiszteletét a szobránál | Fotó: honvédség

Belohorszky Ferenc irodalomtörténész, a társaság irodalmi szakosztályának vezetője előadásában rámutatott a Bessenyei- és a Kölcsey Ferenc-életút párhuzamaira. A rokoni kapcsolat mellett a nemzetért való szerepvállalásuk is nagy hasonlóságot mutat. Ebben az évben ünnepelte az ország a Himnusz írója halálának 100. évfordulóját. A Kölcsey-centenárium nyomán mozgalom indult Bessenyei György és bátyja, a Paszabon nyugvó Sándor hamvainak Nyíregyházára hozatalára. 1939 augusztusában Nadányi János, Bihar vármegye alispánja és a Műemlékek Országos Bizottsága hozzájárult, hogy Bessenyei hamvait Nyíregyházára szállítsák, a család részéről Bessenyey Zénó, a Fővárosi Közmunka Tanács elnöke is beleegyezését adta.

1940. április 27-én jubileumi közgyűlést tartottak a megyeházán a társaság egykori elnökeinek – báró Feilitzsch Berthold volt főispán, Mikecz Dezső volt alispán, Kállay Miklós volt főispán, Mikecz Ödön volt főispán, Vietórisz József gimnáziumi igazgató – jelenlétében. Szohor Pál polgármester mint a Bessenyei Kör elnöke méltatta az elmúlt négy évtized eredményeit.

Japán birsvirág a csontokon

Az ünnepi beszédet Kállay Miklós mondta, aki Bessenyei irodalmi és történelmi jelentőségét emelte ki. Vitéz Pásztory Artúr testőrszázados, a testőrök Bessenyei Köre nevében üdvözölte a megjelenteket: „Bessenyei elődöm! Idézem szellemedet! Jer közénk, és járd be ezt a földet mindenütt, ahol csak magyarok élnek. Önts bátorságot lelkükbe, gyújtsd fel szívükben a hazaszeretet szent tüzét, legyen minden teremtett magyarban hozzád méltó küzdeni tudás szellemmel, karddal, élettel a hazáért!”

1940. május 2-án volt az exhumálás Bakonszegen. A jegyzőkönyv szerint: „két szemfog kerül elsőnek elő. (…) Előkerül az erős állkapocs. Egészséges zápfogak maradtak benne. A koponya korhadó csontlemezdarabokra hullott szét. Egy-egy darab a prémes kucsmára vall. Haj- vagy szakállrészek kerülnek elő. Majd szépen sorban a fekvő test egész csontozata. Csigolyák, bordák, kar- és lábszárcsontok. A felső lábszárcsontokat megmérik. Antropológiai következtetés: 180-184 cm-es, hatalmas termetű emberre vallanak. Az osszárium csakhamar megtelik a testőríró csontjaival. Az exhumálás teljes sikerrel járt. A kis koporsót a hatósági emberek jelenlétében leólmozzák. De mielőtt lezárulna talán örökre az új pihenőhely fedele, a költőnő, Juhász Margit egy gyönyörű japán birsvirágot helyez a csontokra.”

Az újratemetést 1940. május 6-án, az Országos Irodalmi és Művészeti Hét kiemelt rendezvényeként tartották meg Hóman Bálint kultuszminiszter támogatásával. Székesfehérvár, Győr és Kassa után Nyíregyháza adott otthont a magas nívójú kulturális seregszemlének, ahol az ország szellemi elitje mutatta meg tehetségét. A kormányt Fáy István államtitkár képviselte.

Nyíregyháza ezzel a nappal bevonult az irodalomtörténetbe

– mondta Szohor Pál a gyászbeszédben.

A sír mellett díszőrök álltak – Pál Ferenc gyalogos testőrőrmester és Mogyoróssy Péter lovas testőr szakaszvezető –, csakúgy, mint 1899-ben, a szobor avatásakor; akkor a király, most a kormányzó engedélyével. Az országos, megyei, helyi világi és egyházi vezetők mellett a Bessenyey-család tagjai is jelen voltak. A távlati cél egy mauzóleum megépítése volt, addig egy ideiglenes kriptában helyezték el az Északi temető főbejáratánál. A háború miatt a terv nem valósult meg. A temetésen felbuzdulva elhatározták, Benczúr Gyulát és Krúdy Gyulát is hazahozzák Nyíregyházára.

A Honvéd Palotaőrség tisztelete

1945-tel új korszak kezdődött, a sírt elhanyagolták. 1957-ben a Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága lakossági bejelentés alapján kötelezte a Városi Tanácsot a sír rendbehozatalára. 1972-ben leplezték le a Bán Ferenc Kossuth-díjas építész tervezte síremléket. Ennek fáklyalángfunkciót is szántak, ezt 1982-ben váltotta Rátonyi József Munkácsy-díjas szobrászművész süttői márványból készült alkotása. A sír 2006-tól a Nemzeti Sírkert része.

Az 1987-ben újraindított Bessenyei Társaság rendszeresen megemlékezik a névadójáról a szobránál és sírjánál, a megyeháza Bessenyei termében és a tiszaberceli szülőháznál. A budapesti Honvéd Palotaőrség díszegysége is emeli a megemlékezések méltóságát. Bessenyeiben tisztelhetjük Kölcsey Ferenc és Széchenyi István szellemi jogelődjét. Illő tehát, hogy életműve előtt fejet hajtsunk.

Komiszár Dénes t. főhadnagy, hadisírgondozó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában