Impozáns látvány lesz

2020.05.31. 18:55

Letették az új templom alapkövét

A megyeszékhely új görög katolikus temploma egy Árpád-kori műemlék mintájára épül.

Fotó: DODO FERENC

Pünkösdvasárnap ünnepélyes keretek között letették a leendő borbányai görög katolikus templom alapkövét. Dr. Janka György parókus lapunknak elmondta: 1995-ben alapítottak önálló egyházközséget Borbányán és már akkor felvetődött a saját templom építésének gondolata. A városrész görögkatolikus híveit jelenleg a Szent László templomba várják a vasárnaponként, de a templomot a római katolikus szertartásokra tervezték, így ha megépül az új, abban már a saját görögkatolikus liturgiájukat tudják végezni.

Impozáns látvány lesz

– A templom megjelenésében szerettük volna a magyarság és a keleti kereszténység kapcsolatát kiemelni, ezért a feldebrői altemplom volt a mintánk: Aba Sámuel király építtette a XI. században, bizánci stílusban, és az Árpád-kori Magyarország legimpozánsabb templomai közé tatozott – tette hozzá dr. Janka György. –Ez volt a mi előképünk is, annál is inkább, mert Nyíregyházának sok modern temploma van, és nem akartuk egyiket sem lemásolni, hanem egy sajátot szeretnénk kialakítani. A templom 320 négyzetméteres alapterületét, 15 méteres kupola koronázza majd, egy 16 méteres harangtornyot terveztünk.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében arra a pillanatra emlékezett vissza, amikor 1996-ban megépült a kertvárosi templom, a két esemény között párhuzamot vonva elmondta: minden templomépítés az élő, egymásra odafigyelő közösséget jelenti.

Még idén tető alá kerülhet

– A parókus atya buzgóságának, családja a kitartásának, a hívek áldozatának és a kivitelező szakértelmének köszönhetjük, hogy ez a munkálat elkezdődött – mondta el Szocska A. Ábel az alapkő megszentelése és letétele után. A megyéspüspök az eseményt ahhoz hasonlította, amikor „megnyílik a menny kapuja”..., hiszen megépül Isten háza.

– Sok-sok hányattatás után az elmúlt évtizedekben sokat fejlődhetett a nyíregyházi görögkatolikus közösség: három templom épült az elmúlt harminc évben, illetve az iskolafejlesztések és szociális ellátások terén is szorosan együtt dolgozik az egyház az önkormányzattal. A borbányai új templom a legjobb helyen lesz az iskolával szemben szolgálni fogja a megyeszékhely erkölcsi és lelki fejlődését – osztotta meg gondolatait az eseményen Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. A tervek szerint még idén szerkezetkészre épülhet a templom, valamint tetőt és nyílászárókat is kaphat.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában