Űrrepülés

2020.05.29. 11:19

Libamájpástétom és fasírt az űrhajóban

Magyaros űrkonzerv

Forrás: urvilag.hu

A Szojuz–36 fedélzetén olyan pörköltet készítettek, amelynek a létartalma 10 százalék alatt volt – olvasható az urvilag.hu-n. A kenyeret kockázva, emészthető fóliába csomagolták azért, hogy a morzsa ne akadjon az űrhajós torkán. Emellett Farkas Bertalan a különleges csomagokban többek között rakott káposztát, libamájpástétomot, füstölt marhanyelvet, babsalátát, fasírtot, sült csirkét és disznósajtot vitt magával, ami elnyerte Valerij Kubaszov tetszését is, és minden elfogyott belőle.

Magyaros űrkonzerv
Fotó: urvilag.hu

Mennyei falatok

Simon V. László „Farkas Bertalan – Az űrhajós” című könyvéből kiderül, hogy édesanyja pácini származású, gyakran járt ott gyermekkorában. A bodrogközi könyvbemutatón beszélt az űrállomáson végzett kutatásokról, és arról is, hogy milyen volt az űrmenü. Ennek illusztrálására néhány űrkonzervet is felemelt, és beszélt róla a közönségnek. A Mennyei falatok című dokumentumfilmben bemutatták, hogy mit ettek az expedíció ideje alatt, és az űrkonzervek történetén át mutattak be korrajzot az 1970-es évekről.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában