2020.05.29. 11:19
Libamájpástétom és fasírt az űrhajóban
Magyaros űrkonzerv
Forrás: urvilag.hu
A Szojuz–36 fedélzetén olyan pörköltet készítettek, amelynek a létartalma 10 százalék alatt volt – olvasható az urvilag.hu-n. A kenyeret kockázva, emészthető fóliába csomagolták azért, hogy a morzsa ne akadjon az űrhajós torkán. Emellett Farkas Bertalan a különleges csomagokban többek között rakott káposztát, libamájpástétomot, füstölt marhanyelvet, babsalátát, fasírtot, sült csirkét és disznósajtot vitt magával, ami elnyerte Valerij Kubaszov tetszését is, és minden elfogyott belőle.
Mennyei falatok
Simon V. László „Farkas Bertalan – Az űrhajós” című könyvéből kiderül, hogy édesanyja pácini származású, gyakran járt ott gyermekkorában. A bodrogközi könyvbemutatón beszélt az űrállomáson végzett kutatásokról, és arról is, hogy milyen volt az űrmenü. Ennek illusztrálására néhány űrkonzervet is felemelt, és beszélt róla a közönségnek. A Mennyei falatok című dokumentumfilmben bemutatták, hogy mit ettek az expedíció ideje alatt, és az űrkonzervek történetén át mutattak be korrajzot az 1970-es évekről.
KM