Űrrepülés

2020.06.03. 09:17

Kubaszov is Gyulaházán

A Gagarin-szobor leleplezésére Farkas Bertalan egykori űrhajóstársát is meghívták.

Dr. Nyitrai Zsolt, Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov Gyulaházán

Forrás: NYITRAIZSOLT.HU

Az első űrhajós emléke előtt tisztelegve leplezték le Jurij Gagarin szobrát 2011-ben Gyulaházán. A helyi születésű Farkas Bertalant elkísérte az a Valerij Kubaszov is, akivel 40 éve együtt utaztak az űrben. Összeállításunkból kiderül, hogy mikor ugrott először Nyíregyházán ejtőernyővel az első magyar kozmonauta, valamint azt is megtudhatják olvasóink, hogy a Pajtás újság szerint mint mondott a gyermekeknek a zánkai táborban tartott élménybeszámolón Farkas Bertalan a világűrről...

Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kilenc éve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkáraként érkezett Gyulaházára, ahol felavatták Jurij Gagarin szobrát 2011 novemberében, így tisztelegve az első űrhajós emléke előtt Farkas Bertalan szülőfalujában.

Határ a csillagos ég

„Az űripar azért fontos terület, mert a technikai fejlődés szinte minden újítása innen eredeztethető” – fogalmazott a miniszterelnöki biztos. Farkas Bertalan köszöntőjében annak adott hangot, hogy „érdemes tanulni, szorgalmasnak lenni és akarni: akár Gyulaházáról is el lehet jutni a csillagokig”. A rendezvényen tiszteletét tette Valerij Kubaszov is, aki összesen háromszor járt a világűrben – harmadjára Farkas Bertalannal.

A Kelet-Magyarországban megjelent tudósításban olvasható, hogy az 1961. április 12-i első űrrepülés mementója a szobor. A 157 centis Jurij Gagarin a Vosztok–1 fedélzetén, száznyolc percig tartó űrrepülés során egyszer kerülte meg a Földet. Mindössze 34 éves volt, amikor egy repülőgép-balesetben elhunyt.

A köztéri alkotás átadásán a magyar és az orosz kormány képviselői, tudományos és társadalmi szervezetek képviselői vettek részt.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában