Aranyhang

2020.06.22. 08:21

„Már ezután így élem világom: szájmaszkomat a kukába vágom...”

A dalárda „újoncai” jó szívvel gondolnak vissza a Tarpán, Panyolán és a Császárszálláson rögzített műsoraikra.

Vidáman és felszabadultan nótáztak a nyíregyházi Aranyhang dalárda tagjai, akik több hónapos kényszerszünet után végre újra örülhettek egymás társaságának

„Már ezután így élem világom: szájmaszkomat a kukába vágom...” – énekelték felszabadultan a nyíregyházi Aranyhang dalárda tagjai, akik több hónapos kényszerszünet után végre újra örülhettek egymás felüdítő társaságának június első hétfőjén. A dalos ajkú férfiak természetesen eredeti formájában is elénekelték a közismert katonanótát, majd „áradt” a Duna vize, kimentették a Tiszából Bazsa Mári libáját, és a „Kis kút, kerekes kút”-ból merítettek erőt a folytatáshoz. A csapat művészeti vezetője, Nyíri Szabó Sándor olyan léleksimogató dalokkal emlékezett a koronavírus-járvány időszaka alatt elveszített szülőkre, nagyszülőkre, mint a „Nincsen még egy olyan asszony”, a „Fehérhajú öregapám”, a „Szeretem a kertet”, az „Egy őszhajú asszony”, aztán az „Eladtam egy pej csikót” című betyárnótával billentette vissza a szekeret a vidámság kerékvágásába.

Jóízű találkozó

Az összejövetel több szempontból is rendhagyó volt: a hivatalos rendezvénystop miatt Szaszala László a borbányai tanyáján látta vendégül barátait, a magyar nóták mellett folyékony hungarikumok és finom birkapörkölt is terítékre került, a dalárda ráadásul két régi-új vendéggel, s egyben tiszteletbeli taggal bővült.

A Budapesten dolgozó dr. Klement Zoltán műsorvezető (Heti Tv) és Tóth Tamás hangmérnök (Petőfi Rádió), akik korábban a Dankó Rádió Jó reggelt kívánok! című élő műsorában, illetve a Jó pihenést! hétvégi adásban is szereplési lehetőséget adtak a nyíregyházi Aranyhangnak, örömmel bólintottak rá az újabb jóízű találkozásra a szabolcsi megyeszékhelyen. Mint mondták, az élet más-más munkahelyre sodorta őket, de a barátságuk – akárcsak a dalárda tagjaival – töretlen maradt.

– Mindmáig kitörölhetetlen, szép emlékként élnek bennünk azok az események, amelyekről innen, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből tudósítottunk, legyen szó a Tarpáról, Panyoláról vagy éppen a Nyíregyháza-Császárszálláson rendezett (arany)hangos disznóvágásról, amin még a fővárosi stúdióban dolgozó kollégáink is „felvisítottak” – nosztalgiázott Tamás, aki immár a Petőfi Rádió csapatát erősíti.

A közismert televíziós és rádiós műsorvezető, dr. Klement Zoltán pár hónapja a Heti Tv-n vezet kívánságműsort mintegy a Duna Televízió egykori emblematikus műsora, a Kívánságkosár folytatásaként. – Miként a Kelet-Magyarországban az olvasói, nálam a nézői elvárásoké a főszerep. A „Kívánságszolgálat dr. Klement Zoltánnal” című műsort én valóban szolgálatként élem meg, és örömmel teljesítem a hűséges és egyre bővülő nézőtáborunk kéréseit, amelyekben nóták, operettek és legendás előadók slágerei egyaránt szerepelnek. A műsorokat neves előadókkal készített, érdekes beszélgetések színesítik, legtöbbször élőszóban. A modern stúdiótechnikának köszönhetően (robotkamerák) ez a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt sem volt másképp – mesélte Zoltán.

Nem roppantak össze

Kérdéseinkre, mennyire állnak közel a kért dalok a saját zenei ízléséhez, vannak-e jellegzetesen megyénkből érkező kívánságok, rányomta-e bélyegét az elmúlt hónapok „magányzárkája” a viharfelhők elvonulását az otthonukban és az otthonokban kiváró időskorúak hangulatára, a műsorvezető így válaszolt: – Én minden műfajban képes vagyok megtalálni az értékes, szerethető dalokat, a magyar nóták, operettek és a retró zenék esetében különösen. Az interjúvendégeim kiválasztásánál ugyanaz az alapelvem, mint korábban: bárki jöhet, aki szakmailag valamit már letett az asztalra, ugyanakkor azokkal is szívesen elbeszélgetek, akik egy-egy neves tehetségkutató műsorban nyújtottak figyelemre méltó teljesítményt, felfedezésre váró tehetségek.

– Kétségtelen, hogy az egész magyar társadalom, de főleg az idősek, nehéz időszakon mentek keresztül márciustól. A betegségtől való félelem, a magányosság és a kiszolgáltatottság érzése ellenére azonban a kívánságszolgálatnak levelet írók soraiból optimizmus áradt, önfegyelemre, kitartásra buzdították kortársaikat, köszönetet mondtak az őket segítőknek, és nem feledkeztek meg a név-, születésnapjukat, illetve a házassági évfordulójukat ünneplő ismerőseik, szeretteik köszöntéséről sem.

Helyi értékek

– Dalválasztás tekintetében műfajspecifikus különbség nem mutatható ki az ország különféle régióiból érkező kívánságok között, előadók tekintetében viszont már eltérnek a preferenciák. A hallgatók, nézők büszkék a szülőföldjükről származó, megyéjükben élő előadóművészekre, azok egyedi, mástól nem hallható dalaira, ilyen például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyíregyháza esetében Nyíri Szabó Sándor „Paraszt volt az édesapám” című páratlan nótája – összegezte tapasztalatait dr. Klement Zoltán.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában