Móricz Zsigmond Színház

2020.06.26. 17:42

Nehéz évadot zártak

Összesen 346 előadást játszottak, a tervezettnél 107 előadással kevesebbet.

Fotó: Dodó Ferenc

– Iszonyú nehéz volt – így jellemezte röviden a 2019/2020-as színházi évadot Kirják Róbert, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója a pénteki évadzáró társulati ülésen.

– Nem indult jól és nem is zárult jól az évad: rajtunk kívülálló okok miatt nem játszhattuk a Delilát, ami az évad első nagyszínpadi bemutatója lett volna, a járványügyi veszélyhelyzet miatt pedig három bemutatónk – Sógornők, Várj, míg sötét lesz és A púpos lovacska – is elmaradt, így összesen 346 előadást játszottunk, a tervezettnél 107 előadással kevesebbet. Amit viszont bemutattunk, sikeres volt.

A Tengeren az elmúlt évek egyik legkiválóbb produkciója lett, az Úri murival méltó módon állítottunk emléket névadónknak, Móricz Zsigmondnak, de nagyon szerette a közönség a 9-től 5-ig című zenés darabot, a Színházi bestiákat, ahogy sokáig emlékezetes marad a Mesél a bécsi erdő és a Tanár úr, kérem! is.

A gyerekdarabok közül a Farkas vs Piroskát több mint ötvenszer mutattuk be, köszönhetően annak, hogy a Lázár Ervin programban a megye minden harmadikos és ötödikes diákja láthatta – a gyerekek közül sokan a projekt eredményeként juthattak el életükben először színházba, és a visszajelzések alapján azt mondhatom, mindannyiuknak nagy élmény volt.

Támogatják a színházat

– A járványhelyzetben az egyik legfontosabb feladatunk az volt, hogy fenntartsuk a közönségünk figyelmét, ebből pedig mindenki kivette a részét: maszkokat varrtunk, a logóval ellátottakat művészeink házhoz vitték, esténként pedig videókkal vártuk a nézőket – mondta Kirják Róbert.

– Összesen 218 videó készült, ezekre több mint 21 ezer like érkezett, a Facebook-oldalunkon 186 ezer percet töltöttek el a követőink.

Bérleteseink nagy része lemondott a bérlethányadáról, ezzel is támogatva a színházat, amit ezúton is köszönünk.

– Az elmaradt előadásokat a szabadtéri színpadon pótoljuk, de a Rózsakertben vendégelőadásokkal is várjuk a közönséget – mondta Kirják Róbert, aki a következő évad előadásairól is beszélt – ezekről részletesen egy következő lapszámunkban olvashatnak.

Emlékezetes pillanatok

– A „minden néző egyformán fontos” mondást egy kicsit továbbgondolva azt mondom, a kevés néző is fontos, sőt, egy néző is fontos. Mert ha csak egyetlen embernek is örömet szerzünk, már jobbá tettük a világot és már akkor is úgy érezhetjük, hogy érdemes volt dolgozni – így fogalmazott Horváth Illés, a színház művészeti vezetője, és hozzátette: ő maga is sokat köszönhet a társulatnak.

– Én ebben az évadban a nézőtök voltam, és sokat kaptam tőletek. Voltak olyan pillanatok, amelyek sokáig megmaradnak bennem: ilyen volt, amikor Guli (Gulácsi Tamás) és Lackó (Horváth László Attila) a Delilában egy padon ülve arról beszélgetnek, mit nem szabad elrontani az életben, amikor Pisti (István István) felidézi az édesapját a Tanár úr, kérem!-ben, vagy amikor láttam Ziti (Széles Zita) alakítását a Mesél a bécsi erdő című darabban és ráébredtem, milyen jó, hogy ennek a városnak ilyen nagy formátumú színésznői vannak.

– Nagy élmény volt látni Hugit (Horváth Margit) a 9-től 5-ig című musical-ben, vagy végignézni Nagyidai Gergő megrendítő útját az Úri muriban, ugyanebben a darabban érezni azt a drámai erőt, ami Patiban (Kuthy Patrícia) rejtőzik, vagy megélni, hogy Pregitzer Fruzsina milyen maradandó élményt tud adni a gyerekeknek. Ez egy nagyon jó csapat, és én szeretnék köszönetet mondani mindenkinek: hálás vagyok a felemelt sorompókért, a megvarrt jelmezekért, a felporszívózott szőnyegekért, a besütött hajakért, a megírt cikkekért, az elkönyvelt számlákért, a jól megvilágított színpadokért. És a bizalomért – mondta Horváth Illés.

Kiváló előadások

– Rendkívüli év volt. Egy olyan esztendő, amikor a szokásosnál is nagyobb értéke van minden támogatásnak – ezt mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, és megköszönte a társulatnak, hogy kiváló előadásokat hoznak létre.

Díjak, elismerések

A Hátsó Színpad Alapítvány díját Bokor Gabriella vette át. A Godot-díjat és a Pro Teatro-díjat Urmai Gábor kapta, a Lipót-díjat Dézsi Darinka érdemelte ki. Az évad nézője Géczy Ferenc lett, az Arany ceruza-díjat Tanyik Zsófia vehette át. Az Arany kalapács-díjat Virág Krisztina kapta, a Móricz-díjat a társulati tagok szavazatai alapján Tóth Károly érdemelte ki. Nyíregyháza nívódíját Puskás Tivadar kapta, olvasóink szavazatai alapján a Kelet színésze Széles Zita lett.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában