Zarándokház épül

2020.06.05. 11:48

Zarándoklatok a haszid ősök sírjához

Zsidó zarándokház épül a nyírtassi izraelita temető közelében.

A nagyon tisztelt, neves rabbik sírja fölé sírboltépületet is emeltek az egykori hitközség tagjai

Nem mindig csendes és békés a honfoglaló Tas vezérről elnevezett kis település, Nyírtass, olykor ugyanis megbolydult méhkaptárra hasonlít. Olyankor a községet zsidó zarándokok szállják meg, akik távoli földrészekről is eljönnek, hogy leróják tiszteletüket a haszid ősök előtt a helyi zsidó temetőben.

Lesz rituális fürdő is

E távolról érkezőkre gondolva döntött úgy a Hácár Hákodes Tass Alapítvány, hogy megépít egy folyamatosan üzemelő zarándokházat a községben a zsidó temető közelében. Az eredeti tervben egy lakóépület átépítéséről volt szó, de azt végül lebontották, s egy teljesen újat építenek, ugyanis számos funkciót kell majd betöltenie a zarándokháznak. Lesz majd benne többek között imaterem, rituális fürdő, hozzá kapcsolódó öltözőkkel és gépészeti helyiségekkel, kialakítanak egy nagy méretű étkezőhelyiséget, egy kóser konyhát, múzeumot, raktárakat, továbbá irodákat és mosdóhelyiségeket is.

A nyírtassi beruházás egy országos projekt része, ugyanis Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon címmel uniós forrásból és kormányzati támogatással összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények újulnak meg. A projekt keretében Makón felújítják a zsinagógát, információs pontot alakítanak ki, s megépítik a temetőbe vezető utat.

– Nyírtasson megépül a már említett zarándokközpont, míg Nagykállóban imaszobát és emlékhelyet alakítanak ki Taub Eizik Izsák csodarabbi tiszteletére. Sátor­aljaújhelyen vendégszállás és látogatóközpont, Miskolcon pedig kiállítóközpont épül. A projektek megvalósítására a Mazsihisz vezetésével konzorcium jött létre.

Tass község Kanadában

– A községünkben a zsidó zarándokközpont építése már elkezdődött, a pincerész alapozásánál tartanak a szakemberek. Az idős lakóink egyébként emlékeznek még arra, hogy egykoron jelentős zsidó lakosság élt Nyírtasson – mondta el érdeklődésünkre Jenei Erzsébet, Nyírtass polgármestere. – Ami igazán érdekessé teszi mindezt, az az, hogy Kanadában létezik egy Tosh nevezetű település, amit a Nyírtassról elszármazott Meshulim Feish Segal Lowy II. (Lőwy Ferenc, 1921–2015) rabbi hozott létre, s ahol a nyírtassi rabbi leszármazottai és hívei élnek.

– A nyírtassi zsidó temető olyan zarándokhely, ami vonzza a kanadai Toshban élő közösség tagjait. Nemcsak az évfordulók alkalmával, hanem egész évben folyamatosan jönnének a zarándokok, s az ő kiszolgálásukra épül ez az új központ.

– Igaz, eddig is volt hol megszállniuk, mert ha jöttek egy-egy nagyobb ünnep vagy évforduló alkalmával, Nyírtass lakóitól béreltek szobát vagy lakrészt.

Harminc éve gondozza

A nyírtassi zsidó temető gondnoka közel három évtizede Kernács István, aki éppen a temetővel szemben, az utca másik oldalában lakik.

– Lőwy rabbi és a fia is gyógyító tudósok voltak, a sírjukhoz egyre többen jönnek külföldről, mondhatni az egész világról. Előfordul, hogy a zarándokok éjjel érnek ide, s akkor kell kinyitnom a temetőt, hiszen indulnak is tovább, mert minél több csodarabbi sírját szeretnék felkeresni Északkelet-Magyarországon. Amikor felkértek temetőgondnoknak harminc éve, gondozatlan terület várt reám, még szőlőültetvény is volt benne.

– Aztán sok-sok munkával sikerült olyan rendezetté varázsolnom, amilyennek most látszik. Úgy tudom, hogy a zarándokközpont felépítésével együtt megújul majd a temető is – tudtuk meg Kernács Istvántól.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában