vers

2020.07.02. 14:39

A vers legyen a mindennapjaink része!

A nyíregyházi származású Lutter Imre lett az egyesület új elnöke.

Fotó: Lutter Imre archívuma

Egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg Lutter Imre elnököt és az új elnökséget a Magyar Versmondók Egyesülete küldöttközgyűlése.

Kiss László alapító-elnök tavaly decemberben hunyt el, a megújult elnökség az emlékét és küldetését szem előtt tartva folytatja a munkát.

Társművészeti ágak erősítése

A nyíregyházi származású Lutter Imre Radnóti-, Wlassics- és Bánffy-díjas előadóművész, producer lapunknak elmondta, az alapvető prioritások nem változnak: az egyesület célja továbbra is a társművészeti ágak erősítése, a magyar kultúra képviselete, de nagyon fontos az innovatív műfajok – versszínház, vers- zene, versfilmes művészeti ágak – kreatív gondozása, fórumainak megteremtése, a tehetségkutatás és -gondozás egyaránt.

– Erősítenénk a versek hétköznapi szerepét, és másféle arcát is megmutatnánk, mint amit a tankönyvekből ismerhetünk. Tudatosítani szeretnénk, hogy egy verseskötetet érdemes elővenni fontos eseményeken, de akkor is, ha menedéket keresünk.

Fontos megmutatni, hogy a vers az életünk, a mindennapjaink része, és mondani, hallgatni, megzenésíteni, eljátszani egyaránt lehet

– tette hozzá Lutter Imre.

Az új elnöktől megtudtuk: a következő években is folytatják a Nemzeti VERSenyt, a több ezer általános iskolás részvételével zajló „Regösök húrján” vers- és prózamondó versenyt, a népmesepontok meseszínházi és verszenei szakmai programjait.

Méltó módon szeretnék megünnepelni jövőre a jubiláló, húszéves Kaleidoszkóp VersFesztivált, egyre nagyobb volumenű a társszervezőként vitt Bujtor István Filmfesztivál, a Latinovits-találkozó, a Radnóti-, a József Attila- és a Szabó Lőrinc-verseny.

Az idén elindítják a Ratkó József- és a Vörösmarty Mihály-versenyt, jön a Táltos Világ népmese- és balladamondó, valamint a Fehérlófia – magyar képmesék című videóverseny döntője, de két új népmesekönyvet is közreadnak.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában