Kötet

2020.07.16. 10:47

Érték–Örökség–Összetartozás

Az értékgyűjtő munka küldetés és felelősség is egyben.

Csordásné Szikora Erzsébet, Csutkai Csaba, Baracsi Endre és dr. Bene János

Fotó: Dodó Ferenc

Hogy mi a közös dr. Margócsy Jocó bácsi szellemi örökségében, a császlói öreg somfában, a tarpai szárazmalomban és a cégénydányádi ősparkban? Valamennyi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értéke, amelyek másik 123 „társukkal” közösen bekerültek az Érték – Örökség – Összetartozás című, 168 oldalas kötetbe, amelyet szerdán mutattak be a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában. Az impozáns kiadvány, ami a megyei értéktárba eddig felvett kincsekről készült pillanatfelvétel, fontos mérföldköve annak a munkának, amit a megyei értéktárbizottság kezdett el hét évvel ezelőtt és amelynek célja örökségünk ápolása, továbbadása.

Nem lehet örökölni

A magyar és angol nyelvű kötetet dr. Bene János és Csutkai Csaba jegyzik, munkájukat Csordásné Szikora Erzsébet segítette – természetesen mind a hárman ott voltak a szerdai bemutatón, amelynek vendégeit Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktárbizottság elnöke köszöntötte. – Az értékgyűjtő munka egy küldetés, amelynek célja, hogy átadjuk a következő nemzedéknek azt a tudást, amit nagyszüleink, dédszüleink ránk hagyományoztak, és hogy megőrizzük azt a felbecsülhetetlen értékű kincset, amit a megyénk rejt – mondta Baracsi Endre.

– A kultúrát, a hagyományt nem lehet örökölni: meg kell élni, és tenni kell azért, hogy élővé váljon s a mindennapjaink része legyen. Ez a kötet ennek a letéteményese, és méltán lehet rá büszke mindenki, aki az elkészítésében részt vett: akár azzal, hogy értéket ajánlott a figyelmünkbe, akár azzal, hogy alkotóként dolgozott benne vagy akár azzal, hogy olvasóként kézbe veszi, s kedvet kapva egy-egy helyszínhez felkeresi azt.

Az értékek nagy része turisztikai látványosság is, így a kiadvány abban is segíthet, hogy a megyébe érkezők

számára térképként szolgáljon – tette hozzá Baracsi Endre.

– Nem könnyű ezer betűbe belesűríteni egy-egy értékünket úgy, hogy abban minden fontos információ benne legyen, s közben érdekes és érthető is legyen a szöveg – mondta dr. Bene János, és hozzátette: a kötetben szereplő értékek egy részét mindenki ismeri, de az összeállítással még őt is sikerült meglepni. Ez a kiadvány kellett ugyanis ahhoz, hogy megtudja, Császlón található az ország egyik legöregebb fája, a több mint 150 éves som, amely 1989 óta védett.

– Folyamatosan újulnak meg a megye kastélyai, templomai, parkjai, már csak ezért is lenne fontos, hogy a kötetnek legyen folytatása – mondta dr. Bene János.

Meg kell élni

– Nehéz beszélnem arról, amit fényképezni is lehet – mondta Csutkai Csaba fotográfus, aki az egyik legnehezebb feladatnak azt nevezte, hogy az elkészült képekből minden értékhez csak egyet választhatott. – A hagyomány nem rab, hogy őrizni kelljen, és nem beteg, hogy ápolásra szoruljon – a hagyományt meg kell élni – fogalmazott Csutkai Csaba, aki szerint megyénk sok értéke vár még arra, hogy a bizottság figyelmébe ajánlják.

Csordásné Szikora Erzsébet azt mondta, nem volt könnyű a megadott oldalszámba beleférni úgy, hogy se az információk, se a képi megjelenítés ne csorbuljon, de bízik benne, hogy sikerült.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában