programajánló

2020.07.14. 16:06

Lehozzák a csillagokat

A Váci Mihály Kulturális Központ augusztusi programjaira rohamosan fogynak a jegyek: érdemes résen lenni!

Őze Áron és Pokorny Lia

Fotó: RÓZSAVÖLGYI SZALON

Ugyan csak július közepe van, mégis érdemes előretekinteni: augusztusban egy vígjátékkal és egy nagy­ope­rettel várja az érdeklődőket a Váci Mihály Kulturális Központ, a jegyek pedig rohamosan fogynak, így érdemes résen lenni.

Bravúrszerepek

A Valami csaj(ok) című vígjátékot tavasszal láthatta volna a közönség, a járványhelyzet miatt az előadás elmaradt – a Rózsavölgyi Szalon produkcióját augusztus 10-én 19 órától nézhetik meg a kultúrabarátok.

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle, Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban volt látható először. A darab egyik szereplője egy középkorú férfi (Őze Áron), aki nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit.

Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi), de nem lel megnyugvást, mert a nők sokkal többet értek-érnek nála, így egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie.

Kiderül, hogy lelkiismeret-furdalása van, mert nem úgy lett vége a kapcsolatoknak, ahogy szerette volna. Az előadás tipikus női és férfi jellemrajzokat és helyzeteket vázol fel, a végén jön a csattanó, amiből a négy találkozás oka is kiderül. Az összes nőt Pokorny Lia játssza – bravúrosan.

Parádés szereposztás

A Rátonyi Róbert Színház augusztus 18-án 19 órától a világ legtöbbet játszott operettjét, a Csárdáskirálynőt mutatja be, parádés szereposztással.

A színház elsődleges küldetésének és kötelességének tekinti a magyar és nemzetközi operettirodalom kincsestárába tartozó művek határon inneni és határon túli bemutatását, népszerűsítését. Az operettjátszás méltán híres és elismert magyarországi tradícióinak továbbvitele a művészi hitvallásuk, de nagy hangsúlyt fektetnek az egyéb színpadi zenés műfajokba tartozó előadások – musicalek, zenés vígjátékok, zenés gyermekdarabok – műsoron tartására is. Ennek jegyében járják a világot Kálmán Imre művével is.

A Csárdáskirálynőt 1916. november 3-án mutatták be először, egy év múlva pedig a darab elindult világhódító körútjára, 1917-ben már Szentpéterváron mutatták be, Sylvia címmel. Az angolok és az amerikaiak Gypsy Princess címmel játszották, és a főhősnőből, Szilviából cigány hercegnőt faragtak. Az operett dalait – A lyányok, a lyányok, Túl a Óperencián, Te rongyos élet, Hajmási Péter, Hajmási Pál, Jaj, cica, Emlékszel még, Húzzad csak kivilágos virradatig – szinte mindenki ismeri, és az előadásokon együtt dúdolja a művészekkel.

A Rátonyi Róbert Színház előadásában közreműködik a Kálmán Szimfonietta Zenekar Kéménczy Antal vezetésével, valamint a színház tánckara, énekkara, és olyan kiváló művészek lépnek színpadra, mint Lukács Anita, Kállay Bori, Faragó András, Vadász Zsolt, Virágh József, Kiss Zoltán vagy Teremi Trixi.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában