Mátészalka

2020.07.07. 07:49

Neked ajánlom: Stelén Margit kedvenc zenéje

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a mátészalkai kulturális központ munkatársai Neked ajánlom… címmel indítottak kezdeményezést: arra kérték a városban élőket, ajánljanak egymásnak egy számukra fontos művet, legyen az könyv, vers, zene, film vagy színházi előadás.

Legutóbb az egyik MÁV-alkalmazott, Stelén Margit ajánlotta az olvasók figyelmébe Wolfgang Amadeus Mozart ismert szerenádmuzsikáját, a szívének oly kedves Kis éji zenét.

Mint elmondta, ennek a csodálatos szerzeménynek az újrahallgatása során mindig felidéződnek lelkében a régmúlt, előtörnek a felejthetetlen iskolaévek emlékei.

– Az igen nagy múltú Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola 1991 óta viseli a legnagyobb magyar nevét. Története több mint egy évszázados múltra tekint vissza.

Polgári Fiúiskolaként létesült, majd II. Rákóczi Ferenc Iskola, Magyar Királyi Állami Polgári Fiú- és Lány­iskola, 1948-tól pedig Zalka Máté Általános Iskola néven működött.

Haladó, új kezdeményezésként 1960-ban indult itt a tagozatos ének-zene oktatás, és nagy tisztesség volt oda bekerülni, hiszen bennünket még – mienk volt a harmadik ilyen osztály – az óvodából választottak ki. Nyugodtan mondhatom, én már gyermekkoromban be lettem oltva a zene szeretetével.

Hozzám hasonlóan bizonyára sokan emlékeznek jó szívvel a „zalkás” évekre, a zenetagozat működésére és a nagy formátumú pedagógusokra.

A drága Király tanító nénire, akitől megtanultunk írni-olvasni, a csodálatos Kalavé tanár nénire, a sok-sok zeneműre, a felsős osztályfőnökünkre, Szabó Tibornéra – és még hosszan sorolhatnám. Hallgassuk hát újra együtt a Kis éji zenét, amely az interneten is elérhető! – világította meg ajánlásának hátterét Stelén Margit.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában