Élettel megtöltött kövek

2020.07.20. 07:13

Szoborparkot avattak Balsán

Ahol 14 éve még magánlakások és füstszagú hivatal állt, ott most rendezett környezet, impozáns szoborpark és zenepavilon fogadja a településre látogatókat. Az esős időjárás ellenére számos vendég érkezett az öt szobor és a zenepavilon átadására Balsára. Somogyi Szilvia polgármester elmondta, a csobogó és a korsós női alak a halat emelő fiúval a település hagyományait reprezentálja.

A zenepavilon átadásának pillanata

Fotó: Sipeki Péter

Az elhagyatott csűr és magánlakások helyén ma impozáns park várja a faluba látogatókat.

Borongós időben érkeztünk meg a hétvégén Cserhát József költő szülőfalujába, melynek szívében impozáns szoborparkot és zenepavilont adtak át. Az esős időjárás ellenére sokan voltak kíváncsiak a produkciókkal tarkított megnyitóra, melyen Somogyi Szilvia polgármester felidézte, az elmúlt időszakban a pandémia miatt valami megváltozott az egész világon, így hazánkban is.

– Úgy gondolom, a vidék és a kistelepülések azok, melyek a nagyvárosokban élőknek is lehetőséget biztosítanak, hogy csendben, távol a tömegtől nyugalomra, élhető térre leljenek. A település lakói családias hangulatban és hagyományaikhoz híven teszik a dolgaikat, melynek eredményeképpen a fejlődés újabb és újabb állomásait fedezhetjük fel, ha körbenézünk a faluban – mondta a polgármester, majd emlékeztetett, a falu főterén 14 éve még magánlakások, egy elhagyatott csűr és az olajszagtól füstös hivatal állt.

 

A hagyományokat reprezentálja

– Bátran nézzünk körbe: az önkormányzat hivatala immár méltó módon fogadhatja a betérőket, a csűr civil összefogással igazi falusi közösségi térré nőtte ki magát, s egy új védőnői szolgálat is épült.

De mit érnének ezek a szép épületek, ha az itt élők nem tartanák fontosnak, hogy élettel töltsék meg? Sokan szeretnének tenni azért, hogy szépüljön Balsa, de persze vannak kritikusok is.

– A kritikára jó szándéktól vezérelve szükség van, segítségével nagyot léphetünk előre – részletezte az elmúlt évek fejlesztéseit a település vezetője.

– Az országban sok szép szoborral, műalkotással találkoztam, ezért úgy gondoltam, hogy Balsa is otthont adhatna hasonló műalkotásoknak. A zenepavilon elképzelése szintén az elmúlt években született meg, s mindössze néhány hét alatt épült meg a falu szívében. A park részekén a csobogó és a korsós női alak a halat emelő fiúval reprezentálja a község hagyományait: a Tisza partján élünk, a halászatot mint ősi mesterséget tiszteljük, de elfogadjuk a modern kor vívmányát, a horgászatot is. A zene kifejezi örömünket, bánatunkat, szerves része életünknek. A zenepavilon átadásán idősek és fiatalok együtt énekelnek, mulatnak, s nem nagy nevek vonulnak a színpadra, mint a fesztiválokon, hanem mi örömzenélünk – ismertette a település megújult főterének üzenetét a polgármester.

Összeköt minket a kultúra

Az átadóünnepségen jelen volt dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, aki a kultúra összetartó erejére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

– A parkban öt kőszobrot láthatunk, melyeket egy korábbi alkotótáborban faragtak ki a művészek. A szobrászat az ember teremtésvágyának kiteljesedése, hiszen a szobrászok képesek az élettelen anyagot élettel megtölteni – emelte ki dr. Vinnai Győző, aki a parkban található szobrok üzenetéről is beszélt.

– Az itt látható szobrok egyike a lét vállalhatatlan könnyűségét mutatja be, míg a másik, mely egy fészket ábrázol, az otthont juttathatja eszünkbe. A harmadik a kő és a madzag egymásra találása. E két anyag egymástól merőben eltér, a művész mégis megtalálta a módját, hogy egy műalkotáson szerepeltesse őket. Az emberek is különbözőek, sokszínűek, de ha ennek ellenére képesek vagyunk összefogni, akkor nagyot léphetünk előre – mondta az országgyűlési képviselő, hangsúlyozva, a települések ereje nem a lakosságszámban, hanem az ott élők tenni akarásában jelenik meg. Balsán vannak tervek, s minden évben továbbhaladnak a fejlődés útján – zárta gondolatait dr. Vinnai Győző.

Az ünnepélyes átadón színes produkciókból sem volt hiány: Kovács Áron szintetizátoron idézte meg Vivaldit, a helyi énekkar népdalcsokorral szórakoztatta a jelenlévőket, a nyugdíjas-egyesület pedig vidám énekes produkciójával csalt mosolyt a megjelentek arcára, ahogy az ATC együttes előadása is emelte a rendezvény színvonalát.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában