szabadtéri koncertsorozat

2020.07.15. 10:24

Téren-nyáron muzsikálnak

A legváltozatosabb műfajokban zenélnek majd a belvárosban a helyi együttesek a következő hetekben.

A Polip Band is fellép majd a Téren-nyáron sorozatában

Forrás: MW-archív

Újabb szabadtéri koncertsorozat indul a szabolcsi megyeszékhelyen: a Téren-nyáron programjai július 21-től augusztus 18-ig 19 órától tíz alkalommal várják az érdeklődőket a városalapítók szobra mellett. Első alkalommal a Jazzy 287 lép színpadra, de a nyár folyamán zenél még a Vidám Manók, a Polip Band, a Szívtiproll, a Realman, az In Rock, Szirota Jennifer, a Tibi a hegyről, a Bogi’s Random Team és az Aqueencum.

Főszerepben a helyiek

– Amikor négy évvel ezelőtt elkezdtük szervezni a Zene Sóstón programjait, már akkor is a belvárosba terveztük, de végül Sóstógyógyfürdőn kapott helyet a rendezvénysorozat – mondta el lapunknak Székely Szabolcs, a Téren-nyáron egyik szervezője. – Időközben folyamatosan azon törtük a fejünket, hogyan tudnánk a városközpontot is megtölteni élő zenével.

Az Akkord Zenei Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően és a NyírVV segítségével végre megvalósulhatnak ezek a koncertek. Az egyesület egy tízállomásos szabadtéri programsorozatra kapott forrást. A Téren-nyáron repertoárjának összeállítása során a legfontosabb szempont az volt, hogy helyi zenekaroknak biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget.

– Lokálpatrióták vagyunk, így a nyíregyházi zenészeket részesítjük előnyben. Néhány évvel ezelőtt összeírtuk a helyi együtteseket, akkor közel száz amatőr és profi zenekar működött a megyeszékhelyen: ez is mutatja, milyen sokan vágynak arra, hogy a városban játszhassanak – tette hozzá Székely Szabolcs. – A helyi művészek szerves részei Nyíregyháza kultúrájának, de napjainkban már alig vannak élő zenés vendéglátóhelyek, ahol megmutathatnák magukat. A szabadtéri koncertek erre a problémára nyújtanak megoldást.

Széles paletta

A szervezők arra is figyeltek, hogy a Zene Sóstón és a Téren-nyáron programjai között ne legyenek átfedések: a belvárosban olyan formációk csapnak majd a húrok közé, amelyek az idén nem állnak színpadra a nyíregyházi üdülő­övezetben. Székely Szabolcs szerint hatalmas a helyi zenekarok igénye a szabadtéri fellépésekre, sőt: már a szomszédos megyékből is több formáció jelezte számukra, hogy szívesen színpadra lépne Nyíregyházán.

– A legváltozatosabb stílusokban szervezünk koncerteket: a gyerekzenekaroktól kezdve kemény rockbandákig szinte minden műfaj megszólal majd a belvárosban – ismertette a szervező. – Szeretnénk megmutatni, hogy milyen színes Nyíregyháza kulturális élete, és bárki megtalálhatja majd a saját zenei ízlésének megfelelő műsort. Székely Szabolcs szerint azért is fontos ez a kezdeményezés, mert a koronavírus-járvány miatt egész tavasszal szüneteltek a koncertek, valamint még a korlátozások enyhítése után, a nyári szezonban is sok fesztivál elmaradt. Amellett pedig, hogy a zenészek alig várják, hogy újra mikrofont ragadhassanak, a közönségnek is hatalmas igénye van a hasonló rendezvényekre. A tervek szerint még egy „téli fordulót” is szerveznek majd, melyen újabb formációk állhatnak színpadra.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában