szemle

2020.07.10. 07:43

Trianonról száz éve és most

Korabeli versek és középiskolások idei pályamunkái idézik fel a békediktátumot.

Nyíregyháza. középiskolás diáklányok díjnyertes idei pályamunkáival emlékezik a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle most megjelent nyári száma. Gróf Vay Péter író, címzetes püspök, világutazó portréját rajzolja meg Horváth Hilda művészettörténész.

A vajai Vay család előző századforduló idején élt egyik legszínesebb egyénisége volt diplomata, misszionárius és remete. A magyar nők számára 1895-ben nyílt meg az egyetemi tanulás lehetősége: bölcsészek, orvosok, gyógyszerészek lehettek.

Kührner Éva történész azt kutatta, hogyan gyarapodott a XX. század elején a szabolcsi diplomás nők száma. Megyénkben a két világháború között 100 tanárnő, 41 orvosnő, 33 gyógyszerésznő dolgozott.

Tíz szerző tizenhét paródia

A Szemle interjúját Bódi Antal mérnök-fizikus, infokommunikációs szakemberrel készítette Marik Sándor. A címe: „Az önvezető autó már nem a sci-fi világa”. A tavalyi Vidor Fesztiválon – Móricz Zsigmond születésének 140 évfordulójára emlékezve – „Vidor noir” címmel paródiaestet rendeztek. A Szemle tíz szerző tizenhét paródiáját közli. A kiadvány olvasható a megyei könyvtár honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában