Kállay-ház

2020.07.21. 12:08

Világszínvonalú a felújított Kállay-ház

Ünnepélyes keretek között adták át az újjávarázsolt Kállay-házat Nyíregyháza kulturális negyedében.

Fotós:

Fotós:

Varga Mihály pénzügyminiszter kulcspozícióba került kedden délelőtt Nyíregyházán. A miniszterelnök-helyettes nyújtotta át a szimbolikus kulcsot dr. Kovács Ferenc polgármesternek a Kállay-ház átadási ceremóniáján. A múlt század elején neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres ingatlanban élt Szabolcs vármegyei főispánként Kállay Miklós, aki 1942-1944 között az ország miniszterelnöke volt.

 

Két ütemben készült el

– Az épület felújításával olyan történelmi családnak állítottunk emléket, akik többször bizonyították a haza iránti elkötelezettségüket. Kállay Miklós akadályozta meg a magyar hadsereg balkáni bevetését, a német megszállást követően önként adta meg magát a nyilasoknak. Jól látta a veszélyeket az elnyomó eszmékkel szemben. Egy borzalmas helyzetben mindvégig a magyar emberek érdekeit próbálta érvényesíteni: egy embertelen korban is megmaradt embernek – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter, aki megköszönte mindenkinek a közreműködését abban, hogy elkészülhetett az újjávarázsolt Kállay-ház, melyet két ütemben 994 millió forintból készítettek el. A Modern Városok Programban először 594 millió forintból végezte el a leromlott állagú épület teljes rekonstrukcióját a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.: akadálymentesített lett az ingatlan, multifunkcionális tereket alakítottak ki, méltó helyet kapott a Kállay-gyűjtemény és az értékes kötetekben bővelkedő könyvtár. Nyíregyháza tulajdonát képezi 2018 szeptembere óta a Kállay-ház, így a beruházás második részét a megyeszékhely önkormányzata valósította meg 400 millió forintos forrásból. A főépülethez kötődő, 1959-ben épített emeletes, lapostetős épületet korábban a hadkiegészítő parancsnokságnak adott otthont. A földszinten interaktív várostörténeti tárlat látható. Az emeleten konferenciatermet alakítottak ki. Ott kapott szót dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár:

– Nagy öröm, amikor egy fontos fejlesztés végéhez érünk. Nyíregyháziként a szívügyemnek tekintettem a Kállay-ház sorsát. Mindnyájan büszkék lehetünk arra, amit most látunk. Fontos, hogy vigyázzunk a múltunkra, becsüljük az értékeinket azért, hogy az biztos alapot nyújtson a jövő generációjának – mondta a térség országgyűlési képviselője.

A kivitelezési munkák során elbontották az épületegyüttes egyik részét, újjáépült a kétszintes árkádsor. A környezetrendezés jóvoltából parkolókat alakítottak ki és elkészítették a csapadékvíz-elvezető rendszert.

Dr. Kovács Ferenc polgármester személyes élményét is megosztotta az érdeklődő közéleti személyiségekkel, támogatókkal, szakemberekkel:

– Akkor jártam először itt, amikor az egyetemi tanulmányaim előtt besoroztak katonának. Azóta történt egy 's más. Aki ismeri ennek az épületnek a sorsát, tudja, hogy honnan indultunk. Kilenc éve fogalmaztuk meg a célokat. Könnyű azokat kitűzni, véghez vinni viszont jóval nehezebb. A Kállay-ház turisztikai vonzerőt is jelenthet. A Bessenyei és a Benczúr téri kulturális negyedben olyan értékek vannak, melyeket jó szívvel mutathatnak meg a nyíregyháziak. És még nincs vége! Itt, a szomszédban, az egykori helyőrségi művelődési otthon is teljesen megújul. Szindbád néven helyet ad színháztörténeti múzeumnak, 3D-s mozinak, pódiumszínpadnak.

Ékszerdoboz lett

Eddig 147 négyzetméteren fogadták a kiállítási tárgyak a látogatókat, most már 1200 négyzetméter ez az értékekben gazdag terület.

A Kállay-ház átadásán többen képviselték a dinasztiát. Kállay Miklós szabadkozott a tört magyarságáért, de közérthető nyelven jelentette ki:

– Huszonhét éve nyílt meg a Kállay-gyűjtemény Nyíregyházán. Ünnepnap a mai. Édesapám, Kállay Kristóf (aki ebben az épületben született) volt a legfőbb motorja a gyűjtésnek és az adományozásnak. A kollekció nem csak egy család, hanem egy történelmi osztály emlékeit is őrzi.

Dohanics László, a Kállay-ház megbízott igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy ezennel a nagyközönség előtt is megnyílt a kincseket rejtő, világszínvonalú ékszerdoboz. Célszerű telefonon bejelentkezni a 42/310-566-os számon, tájékozódni a nyitvatartásról. Augusztus 8-án kivételesen 16 órától éjfélig várják az érdeklődőket. Noha teljesen más a küldetése, funkciója, üzenete, mint például az állatparknak, az élményfürdőnek vagy a múzeumnak, egy újabb olyan kuriózummal emelkedett Nyíregyháza ázsiója, ami a fellendüléshez vezető út újabb stabil lépcsőfoka.

LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!