Nyíregyháza

2020.08.30. 12:00

Egyedülálló látványosságok (tár)háza

Év végéig átadják a felújított tiszti klubot – Szindbád a kultúra szolgálatába áll.

– Turisztikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű lehet a város kulturális negyede, hiszen olyan attrakciókat kínálnak az azt alkotó intézmények, amelyek okkal számítanak nemcsak az itt élők, de a hozzánk érkezők kiemelt figyelmére is – mondta a volt tiszti klub bejárásán dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A felújított épületet, amely a Szindbád nevet viseli majd, a tervek szerint az év végéig átadják, a működtetés pedig a Móricz Zsigmond Színház feladata lesz.

Megtöltik tartalommal

– A Jósa András Múzeum, a Rózsakert Szabadtéri Színpad, a Kállay-kúria, a színház, a megújult Bessenyei és Benczúr park alkotják a város kulturális negyedét, és persze a Szindbád, aminek felújításával régi adósságunkat törlesztjük, hiszen fontos, hogy a színház mellett legyen egy étterem, egy kávézó – mondta a polgármester. Hozzátette: az infrastruktúra kiépítése csak a lehetőséget biztosítja, színvonalas tartalommal az intézményeknek kell megtölteniük az épületeket.

A dekorációnak, a falba épített maketteknek köszönhetően az épület hangulata a színház világát idézi majd, és mivel az volt a cél, hogy egy országosan is egyedülálló turisztikai látványosságot hozzunk létre, úgy döntöttünk, színháztörténeti múzeumot is kialakítunk benne.

– Ebben relikviák, kellékek, plakátok kapnak helyet, az egyik fő attrakció pedig az a 3D-s mozi, ahol az egyes színháztörténeti korszakok élményszerűen jelennek majd meg – mondta a sajtóbejáráson Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Étterem, kávézó

– A látogatók a színházi korok reprezentatív, szórakoztató és komplex élményt nyújtó produkcióival találkozhatnak, a látogatókat pedig különleges élmények is várják. Erről többek között egy ­green box gondoskodik, ahol különböző színházi hátterek előtt készíthetnek képeket a látogatók, akik egy speciális szemüveg segítségével megtapasztalhatják, milyen érzés a színészeknek a színpadon állni, a fotófal előtt pedig híres színészekkel fotózkodhatnak. Az épületbe költözik a szervező- és jegyiroda, helyet kap benne egy kávézó, egy étterem, egy rendezvényterem, a pódiumszínpad pedig két-három szereplős előadások helyszíne lesz.

Kirják Róbert, dr. Kovács Ferenc és a kivitelező cég ügyvezető igazgatója, Som János | Fotó: Csáki Alexandra

SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!