zene

2020.08.24. 15:45

Flamenco inspirálta gitárzene

A két muzsikus két különböző zenei tájról érkezett, közös albumuk dalai mégis egységesek, harmonikusak.

Mentes Norbert, ha arról van szó, hogy titkot kell tartani, igazán nem vádolható szószátyársággal. – Autentikus flamenco inspirálta gitárzene! – csak annyit vetett oda kérdésemre telefonon. Ezzel sem vagyok előbbre, gondoltam, majd jött a meglepetés. Egy új lemez, melynek borítóján még érezni a nyomda mással össze nem téveszthető illatát, és két arc, akikről nem gondoltam volna, hogy együtt fognak zenélni. Lássuk, mit is jelent a flamenco az ő értelmezésükben!

Érzések, hangulatok

A latin zene mindig is egyfajta kirándulást jelentett azoknak a zenészeknek, aki a saját stílusuk mellett pihenésképpen kipróbálták magukat más stílusban. Hazánkban is több példa akad a hasonló zenei kiruccanásokra.

A kezembe került album Mentes Norbert (Moby Dick, Hungarica) és Renato Pavesi munkáját dicséri. A két muzsikus két különböző zenei tájról érkezett, és szó szerint elénk varázsolják a latin világot a mexikói sivatagtól egy spanyol kisváros fülledten poros vasárnapi főterén át egy tengerparti kávézó teraszáig. A lemez különlegességét számomra pont ezért nem a zene virtuozitása jelenti, sokkal inkább az, hogy másokkal ellentétben nem az amúgy is elismert zenészek technikájának csillogtatásáról szól, sokkal inkább érzések, hangulatok megjelenítéséről. Két egymást tisztelő ember munkája. Érezni, hogy a másik túlszárnyalása helyett egymást inspirálták. Tették ezt úgy, hogy jól érezhetőek az eltérő zenei gyökerek: a vad, cigányos akkordok mellett előbújnak azok a bluesos csípések, melyek minden vérbeli rockgitárosba beleivódtak, a másik oldalról meg felcsendül egy-egy játékos dallam, ami csak azokra a bizonyos helyekre jellemző.

Közös szilveszterezés

Az ismeretség nem új keletű, közel két évtizedre nyúlik vissza, és a zenei együttműködés egyik állomása volt, hogy Renato a Moby Dick több albumán közreműködött. A mostani vállalkozás egy szilveszteri házibuli következménye, ami közös gitározásba torkollott, és szép apránként felépült a mű.

Mentes Norbert neve ismerősen cseng a hazai rock közönsége számára, hisz a közel 40 esztendős Moby Dick alapítója, gitárosa. A Hungaricával itthon és Lengyelországban is sikereket ért el. Bátran állítható, hogy neve a minőséggel szorosan összeköthető.

Renato Pavesi nemzetközileg elismert gitárművész. A Big Brother után lediplomázott és bejárta Nyugat-Európát, játszott Sevillában, Londonban, Berlinben és Milánóban is. Eleinte autodidakta módon sajátította el a gitárművészetet, majd diplomáját a londoni Kingston Egyetem zeneművészeti szakán szerezte, ahol a híres Eric Clapton is tanult.

Több alkalommal meghívták Koreába, Japánba – még Irakban is koncertezett. Az egyik legkiemelkedőbb meghívását Brian Maytől, a Queen gitárosától kapta, akinek a londoni Royal Garden Hotelben muzsikált. Renato Budapesten született és nevelkedett, olasz–magyar származású, és talán innen ered zenei sokszínűsége. Mindamellett, hogy a világhírű Juan Martintól és Robert Svärdtól tanult, a magyar folk­lór is nagy hatással van zenei munkásságára.

Stílustól függetlenül

Az Újjászületés/Renascentia című albumot minden zeneszerető hallgatónak ajánlom stílustól függetlenül. Aki pedig élőben is szeretné hallani a dalaikat, látogasson el szeptember 11-én a budapesti A38 Hajóra.

Dessewffy Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában